BiH
66

Klix.ba u selu stogodišnjaka kod Ljubinja: Mi znamo tajnu dugog života!

Piše: A. Džano
Foto: F. K./Klix.ba
Vasiljka Janjić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovima porodice Janjić u hercegovačkom selu Bančići nedaleko od Ljubinja već stoljećima ništa neobično nije predstavljalo kada bi njihovi najbliži doživjeli stotu godinu, a najstariji stanovnik u historiji ovog mjesta, Risto Janjić, doživio je i 117. godinu. Ovo selo posjetili su i reporteri portala Klix.ba.

Nedeljko i Vasiljka Janjić, mještani sela Bančići, koji sa sinom, snahom i unučetom žive u kući izgrađenoj 1930. godine, nedavno su proslavili čak 65 godina braka. Oni su 87-godišnjaci, a imaju četvero djece, osmero unučadi i čak 11 praunučadi, koji ih često posjećuju.

Oboje su kako kažu dobrog zdravlja, nikada u svom životu nisu popili tabletu, a čitavog života su se hranili domaćim mliječnim i mesnim proizvodima.

Osim domaće ishrane, te svježeg zraka, oni za dugi život ističu i preporučuju pojedine biljke koje rastu u okolini njihovog sela. Pitomi pelin, žalfija, vrijesak i zanovijet samo su neke od biljaka koje imaju ljekovita svojstva.

“Sve je ovdje domaće, čajevi od ovih biljaka, pšenica, mlijeko. Zato se deda još drži dobro, pomalo radi u polju, ali više nadgleda. Ja još uvijek mogu raditi po kući”, kaže Vasiljka.

Nedeljko Janjić priča o svojim precima koji su živjeli i preko stotinu godina.

“Moj pradjed Nikola je živio na ovim prostorima 107 godina, a njegov brat Risto 117 godina”, kaže Nedeljko.

U obližnjem groblju sela Bančići ukopan je Nikola Janjić koji je živio od 1810. do 1917. godine.

Bančići su danas jedno od hercegovačkih sela koje izumire, jer mladi iz ovih krajeva odlaze. U Bančićima sada žive samo tri porodice, dvije Janjića i jedna Mihića. Danas u ovom selu uglavnom žive stariji ljudi koji mnogo više drže do tradicionalnih vrijednosti. Vasiljka Janjić ističe kako je tajna dugog braka sloga i poštovanje među supružnicima.

“Danas na zapadu, pa i kod nas, to nije slučaj. Razvode se i poslije dva mjeseca”, kaže Vasiljka.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća zabilježeno je da je na prostoru Bančića živjelo 175 stanovnika, te da je od 1910. godine do 1970. godine među njima živjelo 54 stanovnika duže od 100 godina.