{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djed i baka u Hrvatskoj sve dosad čuvali milion dinara "za crne dane"

6.4.2014. u 20:38
128
90
Djed i baka u Hrvatskoj sve dosad čuvali milion dinara "za crne dane"
128
Djed i baka u Hrvatskoj sve dosad čuvali milion dinara "za crne dane"
Bračni par iz Turopolja u Hrvatskoj nije šokirao samo svoju porodicu nego i cijeli kraj dajući svojoj djeci 1,2 miliona starih jugoslovenskih dinara (tadašnja protivrijednost 93.000 njemačkih maraka).
Taj novac su, kako kažu, za crne dane čuvali u jastuku ne znajući da on danas više ne vrijedi, piše zagrebački Večernji list.

Slušajući svoju snahu i sina kako razgovaraju o crnim danima koji su došli jer ne primaju plate nekoliko mjeseci, a sjetvu bi trebalo obaviti na vrijeme, 90-godišnji Stjepan Ivičinec pozvao je svoju 85-godišnju suprugu Katu da mu donese njegov jastuk od kojeg se nisu godinama odvajali.

"Vidiš, došli su ti crni dani kojih smo se bojali i za koje smo štedjeli. Vidiš da je bilo dobro mene poslušati i štedjeti, a ne trošiti novce kako si ti htjela", govorio je Stjepan parajući svoj jastuk.

Zaprepašteni, i u nevjerici, ukućani su ostali bez daha gledajući kako djed i baka iz jastuka vade hrpu starih jugoslavenskih dinara.

"Šta se čudite? Nekad se imalo i moglo štedjeti. Šta to nije dovoljno? Ako treba još, budemo rasparali još... Nemojte se bojati, nećemo mi biti gladni. Imat ćemo za sjetvu i za život", uporan je bio bračni par Ivičinec ne shvatajući čemu se čude njihovi ukućani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: