Zadovoljenje pravde
860

Klix.ba u posjeti Fati Orlović: Sretna sam, ali izmještanje crkve ne smatram svojom pobjedom

Armin Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Nakon 15-godišnje pravne bitke nana Fata Orlović dočekala je konačnu presudu po kojoj crkva izgrađena u njenom dvorištu u Konjević Polju mora biti izmještena. Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila nanu Fatu koja nam je kazala da odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ne smatra svojom pobjedom, već zadovoljenjem pravde.
Nasmijana i radosna nana Fata Orlović danas nas je dočekala u svojoj kući u Konjević Polju, smještenoj tik uz crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom pogubljenim u vihoru agresije.

"Drago moje dijete, danas sretna jesam, ali izmještanje crkve iz mog dvorišta ne smatram svojom pobjedom. Velike bitke su iza mene, nisam bila rahat na svojoj zemlji. Ova crkva meni nije smetala, ona je Božija kuća kao i džamija, nisam prgavica, ali sam samo željela da se izmjesti, jer je bespravno napravljena na mojoj zemlji, u mojoj avliji", kaže nam nana Fata na početku razgovora.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Vijest o uklanjanju crkve dočekala je u 73. godini, a naš razgovor nastavlja riječima da bi isto postupila i da je u njenom dvorištu izgrađena džamija.

"Zlo nikada drugome nisam mislila, narod me navraćao da miniram crkvu. Ali, ja to nikada nisam mogla učiniti, srce mi to nije dozvoljavalo", ističe nana Fata.

U današnjoj sreći se prisjetila i rahmetli supruga Šaćira. U danima kada je u svom dvorištu zatekla izgrađenu crkvu, prije više od dvije decenije, saznala je i da je agresor pogubio njenog muža.

"Da je on meni danas živ, pa da vidi da je pravda spora, ali da je dostižna. Meni nije svejedno, ali sam se morala boriti za ono što mi pripada. Toliko su teške godine iza mene da se one riječima ne mogu opisati. Vrijeđali su me pojedinci bez duše i vjere. Sa njima sam se svađala kada su dolazili i neka sam. Ne kajem se i ne stidim. Kada je on mogao biti bezobrazan i dolaziti iz Bratunca samo da bi mene provocirao, morala sam uzvratiti. Najteže je bilo mojoj djeci koja su u tuđini, a kroz medije su saznavali šta se sve meni dešavalo", nastavlja nana.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nanu Fatu u nekoliko navrata su prozivali i nacionalistom, zbog čega se tri puta pojavljivala na suđenjima.

"Nacionalistom su me prozivali jer sam samo željela svoju avliju. Ali, sada je to sve iza mene, uz Allahovu pomoć smo uspjeli dobiti ovu bitku. Nadam se samo da nam sada dolaze mirniji i sretniji dani", nastavlja ona.

Na parceli na kojoj se trenutno nalazi crkva naša sagovornica želi da njeni sinovi naprave kuću.

"Sada je došlo vrijeme da svi mi odahnemo dušom. Želim da moja avlija bude čista, kao što je to i moja duša", kaže nam nana Fata Orlović na kraju razgovora.

Nakon razgovora s nanom Fatom ekipa portala Klix.ba se zaputila i kroz ulice Konjević Polja, međutim, niko od mještana u vrijeme naše posjete nije želio govoriti o danas donesenoj presudi.

Podsjećamo, Klix.ba ekskluzivno je objavio da je Evropski sud za ljudska prava danas donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Sud je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.