Niko nije pošteđen
406

Klix.ba u policijskom presretaču na ulicama Tuzle, pogledajte kako bilježi saobraćajne prekršaje

A. Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Jedinica za saobraćaj koja vrši kontrolu učesnika u saobraćaju nedavno je počela djelovati u Tuzlanskom kantonu. Javnosti su posebno zanimljivi takozvani presretači uz pomoć kojih se vrši evidentiranje saobraćajnih prekršaja.

Ekipa portala Klix.ba jedan dan je provela u vozilu presretaču te vam predstavljamo način njegovog funkcioniranja.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) polovinom ove godine formirala je Jedinicu za saobraćaj, čiji je osnovni zadatak kontrola i regulisanje saobraćaja na svim saobraćajnicama koje teritorijalno pokrivaju. Pored toga, nadležnost jedinice su i pratnja VIP osoba te praćenje rada svih radarskih uređaja kojima raspolaže Uprava policije MUP-a TK.

Ova jedinica u svom punom kapacitetu je počela s radom 1. novembra ove godine, kada su krenuli sa preventivnim, ali i represivnim aktivnostima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Javnosti su posebno zanimljiva dva specijalna vozila sa mjerni uređajem za kontrolu i nadzor učesnika u saobraćaju, takozvana presretača.

"Radi se o vozilima na kojima je instaliran uređaj za nadzor i kontrolu učesnika u saobraćaju Ekin Patrol G2, koji posjeduje radarski uređaj i devet nadzornih kamera koje snimaju u obuhvatu od 360 stepeni. Osnovna svrha uređaja je detekcija i evidentiranje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila", kazao je za Klix.ba komandir Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a TK Mirza Zukić.

Kontrola osoba sa "crne liste"

Presretač je znatno sofisticiraniji u odnosu na klasične radarske sisteme, a osim evidentiranja prekoračenja brzine u oba smjera kretanja vozila, kako nam pojašnjava Zukić, uz instalirani video nadzor bilježe se i svi ostali prekršaji, poput korištenja mobilnog telefona, pretjecanja na mjestima gdje je to zabranjeno, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu i slično.

Mirza Zukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirza Zukić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Također, ANPR kamere bilježe sve registarske oznake automobila, pohranjujući ih u svoju bazu. S tim u vezi, uređaj ima mogućnost pohrane i evidentiranja registarskih oznaka svih osoba za kojima se traga, odnosno raspisana je potraga ili su oni interesantni za operativne poslove iz oblasti Uprave policije MUP-a TK. Shodno tome, mi možemo kreirati crnu listu te u svakom trenutku policajac ima uvid ukoliko pored njega prođe vozilo sa evidentiranim registarskim oznakama te može izvršiti kontrolu navedenog vozila ili vozača", pojašnjava Zukić.

Pet prekršaja za nepunih deset minuta

Iako je u proteklom periodu došlo do podizanja svijesti učesnika u saobraćaju, posebno u domenu poštivanja dozvoljene brzine kretanja vozila, i dalje se bilježe oni koji krše saobraćajna pravila. Ekipa portala Klix.ba našla se sa službenicima policije u presretaču, a na ulicama Tuzle za nepunih deset minuta zabilježeno je pet saobraćajnih prekšaja koji se odnose na nepoštivanje popisane brzine, odnosno vožnje iznad tolerancije.

"Prateći stanje na terenu i svakodnevnim analiziranjem aktivnosti naše jedinice, uvidjeli smo da je nivo opreznosti građana na većem nivou. Prevashodan cilj Uprave policije MUP-a TK nije represivno kažnjavanje i sankcionisanje učesnika u saobraćaju, već je to preventivno djelovanje. Intencija nam je da svi skupa podignemo nivo opće saobraćajne kulture i poštivanje saobraćajnih pravila i propisa, a kako bi u krajnjem slučaju ishod bio smanjen broj saobraćajnih nesreća, uz manje poginulih i povrijeđenih osoba na našim saobraćajnicama", naglašava Zukić.

Također, Jedinica za saobraćaj je formiranja i na putu vraćanja povjerenja građana u rad policijskih službenika.

"Cilj nam je da kredibilitet policijskog službenika ojačamo, a sve kako bi javnost stekla dodatno povjerenje. Na kraju, poruka svim građanima je da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer na taj način sprečavamo nastanak saobraćajnih nesreća, a zajedničkim djelovanjem možemo povećati našu cjelokupnu svijest o važnosti bezbjednosti u saobraćaju", zaključuje Zukić.

Kada je riječ o ljudski resursima, kapacitet Jedinice za saobraćaj popunjen je okvirno 40 posto, a u narednom periodu planirano je dodatno jačanje u tom segmentu, ali i u onome koji se odnosi na materijalno-tehničku opremu.

Stiže i 20 specijalnih kamera

Dodatno unapređenje sigurnosti saobraćaja u Tuzlanskom kantonu u narednom periodu će biti izvršeno instaliranjem 20 ANPR, odnosno takozvanih pametnih kamera, sa osnovnom svrhom video nadzora te akvizicije prekršaja iz oblasti neregistrovanih vozila. Sav materijal će se obrađivati u prostorijama Jedinice za saobraćaj, a najavljeno je i jednostavnije dostavljanje obavijesti o počinjenom prekršaju svim vozačima.

Prema podacima Uprave policije MUP-a TK, ove godine se bilježi povoljno stanje kada je riječ o posljedicama saobraćajnih nesreća. U deset mjeseci smjanjen je ukupan broj saobraćajnih nesreća, poginulih osoba te onih koji su lakše ili teže povrijeđeni.