BiH
97

Klix.ba u fabrici Omorika u Doboju: Pogledajte kako nastaju plastične boce

Piše: L. Č.
Kalupi za plastične boce (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fabrika Omorika iz Doboja pozitivan je primjer obnove i oporavka nakon velikih poplava koje su ovaj grad zadesile u maju 2014. godine.

U fabrici Omorika, u kojoj se proizvode plastične boce, na svu sreću, u velikim poplavama nisu stradale mašine za proizvodnju, nego samo sirovina, a šteta je procjenjena na 350.000 KM.

Kako za Klix.ba navodi Dušan Bokan, direktor firme Omorika, preduzeće je uspješno vraćeno na noge uz pomoć sredstava koje su dobili od USAID-a i švedske vlade, a dio sredstava obezbjeđen je i iz fonda Vlade Republike Srpske.

Ova se firma proizvodnjom PET ambalaže bavi još od 1998. godine, a danas zapošljavaju 75 ljudi.

Firma Omorika se bavi proizvodnjom pet ambalaže, a mjesečno proizvedu oko 12 miliona boca, koje se koriste u industrijama vode, pića, ulja, soseva i hemijskih proizvoda. Njihove boce koriste brendovi kao što su Vitinka, Tešanjski kiseljak, Sarajevski kiseljak, Fructo Trade, a one se izvoze i u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Dušan Bokan, direktor firme Omorika, za Klix.ba je kazao kako su zadovoljni oporavkom firme, te kako su napravili potporni zid oko fabrike koji bi trebao zaštititi preduzeće od eventualnih narednih poplava koje bi mogle zadesiti Doboj.

Posjeta Doboju organizovana je u okviru "medijskog kombija" Mreže Brana, koja za cilj ima da doprinese transparentnosti procesa oporavka poplavom uništenih područja. Predstavnici medija i različitih nevladinih organizacija ovom su prilikom posjetili Maglaj i Doboj, gdje su se susreli s lokalnim partnerskim organizacijama koje su dio Mreže Brana i razgovarali s lokalnim predstavnicima vlasti.