BiH
11

Klix.ba u Delibašinom selu: Vrbas miruje, mještani strahuju

Piše: G. D.
Foto: G. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Iako je danas u 15 sati na hidrometeorološkoj stanici Delibašino selo u Banjoj Luci zabilježeno da je vodostaj Vrbasa u blagom opadanju i da je ispod kote redovne odbrane od poplava, mještani ovog naselja ne miruju.

Prema posljednjim mjerenjima, vodostaj Vrbasa je 248 centimetara, ali kako se u toku dana, noći i sutrašnjeg dana očekuju nove padavine, nadležne službe upozoravaju i na rast vodostaja.

Vrbas je jutros u Delibašinom selu premašio kotu redovne odbrane od poplava, pa je moguće da naredni dani i noći za mještane Delibašinog sela, koje je teško stradalo u majskim poplavama, ponovo budu besane.

"Neprestano provjeravamo vodostaj rijeke. Iako je sada u blagom opadanju, to za sat vremena može da se promijeni, jer kiša ne prestaje padati, a nadolaze i bujični potoci. Noćas i sutra očekujemo kišu, pa treba biti oprezan i pripravan. Ne vjerujem da će se ponoviti majski scenarij, ali ovaj put sve mjere predostrožnosti treba preduzeti znatno ranije", rekao je mještanin Delibašinog sela Renato Dodig.

On dodaje da pojedinci i noću povremeno osmatraju rijeku, odnosno prate njen vodostaj. Delibašino selo se nalazi na samoj obali Vrbasa i u majskim poplavama je, kao i ostala banjalučka naselja uz ovu rijeku, bukvalno bilo pod vodom.

"Šteta je sanirana onoliko koliko je ko mogao. Prvi dani su bili najgori, jer je trebalo sve brzo očistiti i spriječiti pojavu bolesti. Sada je naselje koliko-toliko vraćeno u pređašnje stanje, iako ima još mnogo posla. Nadam se da rijeke u BiH neće ponovo divljati", istakao je Dodig.