Prvo upozorenje pa kazne
139

Klix.ba sa sarajevskom policijom u kontroli poštivanja epidemioloških mjera

B. T.
Da li zbog pogoršane epidemiološke situacije ili zbog više policajaca na ulicama, Sarajlije danas uglavnom nose maske. Uvjerila se u to ekipa Klixa, koja je patrolirala s policijom centrom grada.

Podsjetimo, nakon jučerašnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica najavio je da će od danas biti znatno pojačane kontrole poštivanja mjera.

S tim u vezi, na "kritičnim mjestima" angažovan je veliki broj policajaca. Uz upozorenja, oni mogu izreći kazne koje se kreću od 500 KM do 1.500 KM zavisno od prekršaja.

Danas, s obzirom na to da je prvi dan pojačanih kontrola, kako smo se uvjerili s policijskom patrolom MUP-a KS na Marijin-Dvoru, nije bilo kažnjavanja.

Oni koji nisu imali masku, a takvih za 15-ak minuta, koliko smo stajali ispred jednog tržnog centra, nije zanemariv broj, završili su samo s upozorenjima.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Međutim, da i samo pojačano prisustvo policije ima efekta, pokazala je uobičajena situacija koju smo danas zabilježili. Naime, oni koji su bili bez maske, primijetivši policiju brže-bolje bi počeli pretresati džepove i torbe u potrazi za maskom da bi je što prije, bilo kako, stavili na lice.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Oni koji pak nisu na vrijeme uočili policajce, pa su se iznenada "stvorili" pred njima, svjesni prekršaja, uglavnom su slegnutih ramena reagirali na upozorenja, zahvaljujući policiji što ih nije kaznila.

U patroli vozilom situacija je malo drugačija, pa je bilo više onih koje je policija iznenada zatekla bez maski.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, kazao je da će današnji dan iskoristiti za upozorenja. Međutim, neće se suzdržavati ni zakonskih ovlasti, odnosno kažanjavat će neodgovorne pojedince koji se u izrazito teškoj epidemiološkoj situaciji ne ponašaju u skladu s naredbama i preporukama kriznih štabova.

"Policija će vršiti pojačane kontrole na području cijelog Kantona Sarajevo i sankcionisati prekršajno sve one koji se ne budu pridržavali naredbi kriznih štabova, odnosno zaključaka Vlade KS. Prvenstveno tu mislimo na ograničeno kretanje od 23:00 do 05:00 sati i propisno nošenje zaštitinih maski na javnom mjestu", objašnjava Hadžiabdić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kaže da je prvenstveni cilj zaštita građana i da će biti sretni ako nikoga ne budu morali kazniti. Međutim, dodaje da će sigurno biti sankcionisani oni koji budu dodatno usložnjavali epidemiološku situaciju.