BiH
31

Klix.ba sa porodicama ubijenih Srebreničana: Tufik će danas klanjati dženazu trećem bratu

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tufik Pejmanović iz srebreničke općine danas će u Memorijalnom centru potočari klanjati dženazu i ukopati i trećeg brata. Priča nam kako mu je u ratu ubijeno 14 članova bliže porodice.

"Ukopao sam već dvojicu, Tahmaza i Teufika, a danas kopam Refika. Sva trojica su ubijeni nakon pada Srebrenice prilikom pokušaja prelaska na slobodnu teritoriju. Sam Bog dragi zna kako i gdje tačno su ubijeni. Nisu mi samo braća ubijena.. Meni su zaklali mater, snahu jednu su zapalili u kući, druge rođake su ubili...Njih 14", kaže Pejmanović.

Munira Hodžić iz Srebrenice danas će ukopati sina Aziza. Kada je ubijen imao je 29 godina.

"Iza njega mi je ostao unuk, sada živi u Travniku. Danas će biti ukopan i sin od mog djevera, Jusuf. Njegova majka je umrla. Nakon pada Srebrenici stariji sin je negdje zastao, a mlađi se vratio po njega kada su prelazili preko šuma, ali kad se vratio nije ga bilo nigdje. Davno još su našli dvije-tri kosti moga sina Aziza, ali vidim nema više, neće naći ostatak. Rekla sam ove godine hoću da ga ukopam dok sam živa", kaže Munira.

Samir Turalić iz Kladanja danas je došao da klanja dženazu bratu svoje supruge. Iza Fadila Fejzića su ostali kćerka i sin.

I ostale porodice u ovim momentima su pored mezara svojih najmiliji, gdje čekaju početak dženaze i ukopa.