Šta je sve trebalo
77

Klix.ba otkriva Plan nabavki koji je Zavod za javno zdravstvo uputio FUCZ-u: 300 respiratora, ali bez specifikacije

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo FBiH je krajem marta izradio plan potreba za nabavku medicinske opreme i zaštitnog materijala. Portal Klix.ba objavljuje dokument u kojem se navodi šta je sve bilo potrebno zdravstvenim ustanovama za borbu protiv koronavirusa.

Plan nabavke je, kako je ranije izjavio direktor Davor Pehar, usvojio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, a kasnije je poslan i na Krizni štab Federalne uprave civilne zaštite.

U planu nabavke se, između ostalog, navodi i potreba za 300 respiratora s pratećom opremom (za djecu i odrasle).

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

No, u dokumentu koji objavljujemo nije precizirano kakve tačno respiratore treba nabaviti, odnosno njihova specifikacija. O tome je u više navrata govorio upravo Pehar i tako demantovao navode da je pisao specifikaciju respiratora.

On je kazao kako Federalni zavod za javno zdravstvo, a ni on lično, nije bio uključen u proces nabavke kineskih respiratora, niti je to njihova osnovna zadaća, te da je nabavku vršila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Odgovorno tvrdim da ja i zavod ni u jednom segmentu nismo učestvovali u ugovaranju nabavke respiratora", kazao je Pehar.

Potpuno suprotno je nedavno tvrdio Kadrija Kolić, advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je kazao da je Zavod za javno zdravstvo FBiH bio upućen u specifikacije respiratora i da oni nisu imali ništa protiv nabavke 100 respiratora koje je za 10,5 miliona KM kupila firma "Srebrena malina".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prethodnih dana istražitelji SIPA-e i Tužilaštva BiH su izvršili pretrese u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru te izuzeli određenu dokumentaciju.

Na osnovu tih dokumenata bi se trebalo utvrditi da li je Zavod za javno zdravstvo zaista samo utvrdio plan potreba zdravstvenih ustanova ili je znao i "aminovao" nabavku respiratora koji su danas predmet istrage i koji se prema prvim vještačenjima ne mogu koristiti na jedinicama za intenzivnu njegu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ni danas nije poznato ko je firmi "Srebrena malina" dojavio kakve respiratore treba naručiti niti ko je odobrio nabavku.