KCUS
0

Klinika za onkologiju nema dovoljno operacionih sala

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako bi se uvođenjem novog softvera trebale smanjiti liste čekanja i na Klinici za onkološku i glandularnu hirurgiju na KCUS-u, šef ove klinike prim.dr. Šefik Bešlić za Agenciju FENA tvrdi da se te liste čekanja ne mogu tako brzo smanjiti jer se radi o velikom broju pacijenata.

"Dakle, nije samo u pitanju oprema, nego je problem i u prostoru. Mi nemamo toliki broj operacionih sala da bismo mogli da uradimo sve ono što nam dolazi, tako da i dalje pacijentima preostaje da čekaju“, kazao je Bešlić.

Navodi da je problem u kratkom radnom vremenu, a ova klinika za hirurgiju trbuha radi usput i druge onkološke slučajeve, iako ima jednu operacionu salu.

"Za normalno radno vrijeme u toj sali ne možemo uraditi možda deset pacijenata, koji čekaju na operaciju. Pri tome treba imati na umu da sve operacije nisu podjednake dužine“, kaže Bešlić.

Kao primjer naveo je nedavnu operaciju putem laparoskopske tehnike, koju su italijanski doktori uradili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, govoreći da ta operacija traje tri- četiri sata, dok bi se ista operacija konvencionalnom metodom završila za 90 minuta.

"Pogotovo kada se prvi put izvode operacije mogu trajati i do pet sati, što bi značilo da je taj dan izgubljen za druge pacijente. Tako smo i na taj način limitirani“, kaže Bešlić.

Nažalost, taj problem traje veoma dugo. Operacione sale napravljene su tokom rata. U starom dijelu hirurgije ima pet operacionih sala, a trebalo bi, kaže, imati ih još najmanje tri do četiri.

Na hirurgiji tumora rade se i operacije dojke i štitne žlijezde i kompletan abdomen i one grane, koje su u tom momentu recimo materica, ginekološka operacija s karcinomom rektuma u veoma bliskom kontaktu, zbog čega se u jednom trenutku moraju raditi i jedno i drugo.

"To puno vremena oduzima i mi to s jednom operacionom salom ne možemo sada da uradimo“, navodi Bešlić.

Klinika za onkološku i glandularnu hirurgiju trenutno može da primi samo 29 pacijenata, jer toliko kreveta ima.

U odnosu na prethodne godine liste čekanja promijenile su se utoliko što je ova klinika prije devet godina imala samo dva dana operacionu salu, a danas se to pomjerilo na svih pet dana.

Unatoč tome, kaže na kraju razgovora prim.dr. Šefik Bešlić ni pet radnih dana nije dovoljno za veliki broj pacijenata.