Poklon od 120.000 KM
105

Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla dobila novu opremu, pacijenti neće morati ići van države

FENA
Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dobila je savremenu opremu kojom će biti uspostavljeno direktno umrežavanje sa referentim centrom u Zagrebu, u okviru Projekta ''Neurnet''.

Temeljem toga, pacijenti iz Federacije BiH neće morati ići u susjedne države da bi dobili ovu uslugu. Umrežavanje bi trebalo biti završeno u narednih mjesec dana.

Šefica Odjeljenja opće neurologije UKC Tuzla Larisa Kovačević kaže da su dobili video EEG monitoring, ali i softver od Republike Hrvatske, besplatno.

"Tek sada kreće edukacija i tek sada kreće umrežavanje. Još ne možemo koristiti ono što imamo, dok ne bude završena edukacija, to je u narednih mjesec dana. Ovim umrežavanjem mi možemo, da ne bismo pacijente slali po drugo mišljenje, direktno slati podatke u referentni centar odakle ćemo dobiti drugo mišljenje", istakla je Kovačević.

Projekt je usmjeren na povećanje kvaliteta i dostupnosti usluga za pacijente sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Ljekar s Odjeljenja Omer Ibrahimagić naglašava da je projekt namijenjen pacijentima koji se liječe od epilepsije, ali da će koristi imati i pacijenti koji boluju od Parkinsonove bolesti ili nekog drugog oblika Parkinsonizma.

"Od velikog je značaja to što smo dobili opremu u vrijednosti od 120.000 KM", naveo je Ibrahimagić.

Vodeći partner projekta je Federalno ministarstvo zdravstva, a u projektu učestvuju i Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.