Zaražena 22 zaposlenika
73

Kliničkom centru u Tuzli ponestaje PCR testova i zaštitnih rukavica, promijenjen režim rada

A. K.
Ulaz u COVID ambulantu u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Ulaz u COVID ambulantu u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Timovi Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli složenu epidemiološku situaciju drže pod kontrolom i mogu odgovoriti potrebama SARS-CoV-2 pozitivnih pacijenata. Zbog povećanja broja zaraženih zaposlenika ponovo je uveden četverobrigadni radni režim, a na sve to problem im predstavlja nedostatak zaštitnih rukavica i PCR testova.

U COVID bolnici Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano 57 pacijenata, od čega je šest u prilično teškom stanju. Šet pacijenata je u respiratornom centru koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti, ali nisu svi na respiratoru.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović za Klix.ba trenutnu situaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi ocjenjuje složenom, naglasivši da stvari još uvijek drže pod kontrolom.

"Zaštitna medicinska oprema je na zadovoljavajućem nivou, ali nam problem predstavlja hronični nedostatak zaštitnih rukavica koje dijelimo po prioritetu u COVID bolnici i respiratornom centru. Trošimo ih u izuzetno velikim količinama i nikada ih ne možemo nabaviti u onoj mjeri u kojoj bismo imali sigurne zalihe. Bili bismo zahvalni svakome ko nam ih može osigurati", kaže Jusufović.

Imaju još 6.500 PCR testova Pored zaštitnih rukavica, tuzlanskom UKC-u ponestaje i PCR testova kojima se utvrđuje infekcija koronavirusom.

"Trenutno na zalihama imamo 6.500 PCR testova, a raspisali smo javni natječaj za nabavku novih količina. Međutim, u vrlo kratkom vremenskom periodu ćemo dobiti takozvane brze PCR testove", nastavlja Jusufović.

Donacije Evropske unije u vidu PCR aparata i automatskog ekstraktora nukleinskih kiselina sa 12 pozicija olakšali su posao zaposlenicima u Zavodu za mikrobiologiju, a pacijentima omogućili brži dolazak do rezultata testa. U narednom periodu on bi mogao biti još jednostavniji, s obzirom na to da je u toku postupak nabavke novog automatskog ekstraktora sa 48 pozicija.

"Kada je riječ o testiranju, moram reći da postoji procedura prioriteta. Pacijenti iz COVID ambulante, oni koji čekaju operativni zahvat ili su dobili indikaciju mikrobiologa, epidemiologa i infektologa su apsolutni prioritet. Oni rezultate testova dobiju u toku jednog dana i za to imamo 120 pozicija, dok ostali pacijenti spadaju u drugu ili treću kategoriju", pojašnjava Jusufović.

Proteklih dana tuzlanski mikrobiolozi su zabilježili i povećanje broja komercijalnih testiranja, a Jusufović nam kaže da je bilo riječi o osobama sa zahtjevima za dobijanje SARS-CoV-2 statusa zbog turističkih putovanja van granica BiH te odlazaka na posao u inozemstvo. Potvrdio nam je i da je među komercijalnim testovima bilo pozitivnih uzoraka.

Višemjesečna borba s koronavrusom iscrpila je i tuzlanske ljekare te medicinske tehničare zbog čega im je dozvoljeno kraće korištenje godišnjih odmora, a Jusufović nam kaže da se rasporedi prave u saglasnosti sa šefovima klinika.

"Mogu reći da sam prezadovoljan angažmanom i požrtvovanosti zaposlenika koje imam na raspolaganju. Maksimalno daju sve od sebe kako bi naš sistem funkcionisao. Kraće korištenje godišnjih odmora smo im morali omogućiti zbog cjelokupne situacije", istaknuo je Jusufović.

Suzbijanje širenja infekcije među zaposlenicima

Posljednje informacije kazuju da su u tuzlanskom kliničkom centru 22 zaposlenika pozitivna na koronavirus, a isto toliko ih se nalazi u kućnoj izolaciji kao prvi kontakti.

Kako bi se smanjio međusobni kontakt osoblja, Jusufović nam kaže da je ponovo uveden četverobrigadni radni sistem. To, prema njegovom pojašnjenju, podrazumijeva da medicinski zaposlenik radi 24 sata, a zatim je 72 sata na odmoru.

"Ovakvim načinom rada nećemo morati cijelu smjenu izbacivati iz procesa rada, već samo jednog zaposlenika koji bi morao ići u izolaciju. Također, konsultativno-specijalističke službe će raditi od osam do 16 sati, za razliku od ranijeg perioda kada su imali angažman do 20 sati. Akutni i neophodni slučajevi će se i dalje raditi, s tim da za svakog pacijenta koji nije u ove dvije grupe, ordinirajući liječnik može procijenti da li je potrebno uraditi dijagnostičku i terapeutsku proceduru", naveo je Jusufović.

Na kraju, vrijedi kazati da je u Tuzlanskom kantonu trenutno zabilježeno 885 aktivno pozitivnih slučajeva na koronavirus, a najviše ih je na području Tuzle.