BiH
0

Klinički centar Banja Luka duguje dobavljačima više od 38 miliona KM

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Dugovanja Kliničkog centra Banja Luka prema dobavljačima na kraju augusta iznosila je čak 38.632.940 KM.

Taj iznos je za posljednjih mjesec i po dana umanjen za više od četiri miliona maraka, jer je stanje obaveza prema dobavljačima 30. aprila bilo je 41.084.902 KM, a u toku juna dugovanja su porasla na skoro 43 miliona KM.

Iz te zdravstvene ustanove navode da je najvažnije da su uspjeli da zaustave rast obaveza prema dobavljačima, te da umanje dug, a da pri tom zadrže, kako navode, garantovani nivo zdravstvene zaštite.

"S većinom dobavljača uspjeli smo da pronađemo zajednički jezik i da zajedno radimo na prevazilaženju problema u najboljem interesu naših pacijenata", rekao je zamjenik direktora za nemedicinske poslove Kliničkog centra Banja Luka Goran Soldat.

Klinički centar Banja Luka sarađuje s više od 300 dobavljača, a ugovori o tim poslovima su revidirani s ciljem, kako navode, zaštite najviših interesa ove zdravstvene ustanove.

Pregovori s dva dobavljača od velikog značaja za Klinički centar Banja Luka doprinijeli su povlačenju dvije tužbe protiv te zdravstvene ustanove i vansudskim poravnanjem, pri čemu su tužioci pristali na plaćanje dosadašnjih sudskih troškova.

U saopćenju iz Kliničkog centra se ne navodi ko je i u kojem periodu napravio višemilionske dugove te da li su pokrenuli pitanje odgovornosti.