BiH
0

Pacijenti protestuju ispred Kliničkog centra Banja Luka

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pacijenti Kliničkog centra Banja Luka koji imaju probleme iz oblasti očne protetike i okuloplastične rekonstruktivne hirurgije, danas su okupljanjem ispred te zdravstvene ustanove izrazili nezadovljstvo i bojazan da neće imati adekvatan ljekarski tretman, nakon što je uprava Kliničkog centra raskinula ugovor s klinikom iz Beograda, koja jedina može da obavlja te medicinske usluge.

Okupljanje pacijenta iz više općina RS-a ispred Kliničkog centra i dolazak novinara izazvalo je negodovanje dvojice radnika službe osiguranja, koji su grubim tonom zatražili da se udalje ispred ulaza u tu zdravstvenu ustanovu, pa čak i novinarima zaprijetili da će "pozvati policiju da im oduzmu opremu“, jer su pokušali da fotografišu zgradu.

Kasnije se zbog tih neugodnosti, ako ih je, kako kaže bilo, izvinio direktor Kliničkog centra Duško Račić.

Ipak, pacijenti su, nakon što su se zajedno s dr. sci med. Miroljubom Bogdanovićem, sa čijom firmom “MB Gamma trade“ iz Beograda je Klinički centar raskinuo ugovor, udaljili od ulaznih vrata te ustanove, istakli da oni moraju imati redovne tretmane, a da se sada postavlja pitanje ko će voditi brigu o njima, jer u banjalučkoj ustanovi to nisu dosad radili.

Siniša Borejević iz Kneževa, koji je izgubio vid na jedno oko još u djetinjstvu, kaže da danas ne zna kome da se javi, nakon što je Klinički centar raskinuo ugovor s dr. Bogdanovićem, te pita ko će snositi troškove ukoliko oni moraju da idu na preglede u Srbiju.

Okupljene pacijente, ali bez dr. Bogdanovića, nedugo zatim primio je na razgovor direktor Kliničkog centra Banja Luka Duško Račić, ali su neki od njih i nakon toga rekli da ne vjeruju obećanjima koja su čuli, da oni već čekaju i na kontrole i na operacije, a ne znaju da li će im to biti omogućeno.

S druge strane, Račić kaže da je "borba za očuvanje zatečenih pozicija i poslova u zdravstvenom sistemu RS-a nemilosrdna i da su danas u nju uvučeni i pacijenti“.

"Ugovor s firmom iz Beograda koja je vršila operacije na našoj očnoj klinici nije produžen iz više razloga, a uočene su određene nepravilnosti. Ugovor nije potpisan nakon provedene procedure i firma nije registrirana u RS-u za pružanje zdravstvenih usluga", naveo je Račić i dodao da su "pojedine cijene i stavke iz ugovora bile pet puta i više fakturisane nego što su zvanične cijene Fonda zdravstvenog osiguranja".

On kaže da je ovaj ugovor izuzet i "predmet je interesovanja nadležnih institucija RS-a“, a da pacijentima "garantuje da će im biti pružena najbolja zdravstvena zaštita“.

Na pitanje da li će ispaštati pacijenti zbog ovih pitanja o ugovoru, Račić je ponovio da raskidaju ugovore koji su na štetu Kliničkog centra te da RS ima stručnjake koji mogu riješiti probleme ovih bolesnika.

Ipak, upitan zašto onda ti stručnjaci iz RS-a nisu radili poslove umjesto klinike iz Srbije, Račić kaže da ne želi da odgovori, jer on ugovor nije potpisao, ali neće da kaže ni ko jeste ni koja je bila vrijednost ugovora.

Potom je ostavio mogućnost da se pacijenti liječe bilo gdje, pa ponovo i od stručnjaka dosadašnje klinike, ali tek kada prođe procedura javne nabavke.

Međutim, tvrdnje o sumnjama u ugovoru negira vlasnik firme “MB Gamma trade“ iz Beograda Miroljub Bogdanović i navodi da ostaje otvoren da se ispitaju sve sumnje.

"To su strašne priče. I sam ću u MUP-u pokrenuti priču da se ti ugovori, koji traju već 10 godina, ispitaju", naveo je.

Bogdanović ističe da mu je jedino stalo do pacijenata, koje je godinama liječio, a da bi on najradije "izašao iz svega ovog“.

Pojedini pacijenti su i nakon razgovora s Račićem ostali nezadovoljni, a kažu da njih ugovori ne interesuju već samo žele da riješe svoj očni problem.

Jedan od njih, Momčilo Dobrijević, je rekao da je na takvim sastancima učestvovao ranije, ali s druge strane, a ne kao pacijent i da ništa nije dogovoreno.

-To su samo pusta obećanja. Oni nas pacijente upućuju na konzilijum, ali estetska hirurgija se može raditi samo u nekim klinikama, ali ne na Očnoj klinici u Banjoj Luci - rekao je Dobrijević i pozvao resornog ministra da saopći ime pacijenta kojem su ljekari Očne klinike iz Banje Luke uradili očni implant.

Dobrijević ističe i da ne zna gdje će se sada liječiti, jer na Očnoj klinici Kliničkog centra Banja Luka nemaju rješenje za njegov problem.