{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klanjana dženaza za 36 zvorničkih šehida, traga se za još blizu 750

1.6.2015. u 15:00
105
23
Klanjana dženaza za 36 zvorničkih šehida, traga se za još blizu 750
105
Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović predvodio je 17. kolektivnu dženazu na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji gdje je svoj vječni smiraj, pored 711 ranije pokopanih, pronašlo još 36 šehida sa područja zvorničke općine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Samo njih 10 pokopano je sa imenom i prezimenom, dok je 26 u kabur spušteno sa oznakom N.N., jer nije bilo članova porodice ili bližih srodnika koji su mogli dati uzorak krvi za DNK analizu.

Posmrtni ostaci danas pokopanih zvorničkih šehida pronađeni su u više masovnih stratišta.

"Ovo nisu obične brojke, ovo su ugašeni životi", rečeno je prije početka klanjanja dženaza-namaza.

Potpredsjednik entitea RS Ramiz Salkić izjavio je kako još uvijek postoje osobe koji poriču zločine i negiraju genocid.

"Mi moramo pronaći zločince po imenu i prezimenu kako bismo personalizirali zločine, a ne odgovornost pripisivali cijelom narodu. Naša poruka je pravda, mir i tolerancija. Znamo da živimo u vremenu nepravde zato moramo podsjećati, opominjati i nikad zaboraviti počinjene zločine", kaže Ramiz Salkić.

Vijence i cvijeće zvorničkim šehidima položile su i aktivistice Udruženja Žene u crnom iz Beograda koje je predvodila Staša Zajević.

"Veoma dramatično je da se odnos prema porodicama žrtava u regiji ne mijenja. Svijest pojedinaca teško se mijenja i to se događa najčešće iz koristoljublja. Ukoliko nema poruka države preko svojih institucija, onda je teško očekivati da će obični ljudi, koji su pritisnuti ekonomskim problemima, brinuti o tome, iako ima i pozitivnih primjera", kaže Staša Zajević.

Zločine u zvorničkoj opštini, kako je istaknuto prije klanjanja dženaza-namaza, počinili su pripadnici Vojske RS, policije, JNA i paravojnih jedinica iz Srbije te pojedine komšije srpske nacionalnosti sa kojima se preživjeli članovi porodica i danas susreću oči u oči.

Na Šehidskom mezarju u Kalesiji danas su vječni smiraj pronašli: Salih Selimović, Samir Mustafić, Šaban Mustafić, Nuko Hasanović, Alija Hrustanović, Feriz Kajić, Senad Ahmetović, Beriz Ahmetović, Himzudin Alić i Izet Memić. Vječni smiraj pronašlo je 747 žrtava, a za još blizu 750 ih se i 23 godine nakon zločina traga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: