BiH
38

Tabuti s ostacima ubijenih Vlaseničana ispraćeni iz Tuzle: Sedmogodišnji Edis Hajdarević najmlađa žrtva

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na vlaseničkom šehidskom mezarju Rakita sutra će biti obavljena 12. kolektivna dženaza, a vječni smiraj pronaći će još šest nevinih žrtava.

Najmlađa žrtva je sedmogodišnji Edis Halilović, koji je prema pričama svojih sugrađana ubijen zajedno da ocem i djedom dok se pokušavao domoći slobodne teritorije, dok je njegova majka ubijena u granatiranju Cerske. Njegovu identifikaciju potvrdio je dajdža.

Ubijen je i maloljetni Dijan Dragić, dječak iz mješovitog braka, čiju je identifikaciju potvrdio srodnik srpske nacionalnosti po odobrenju majke koja je u Francuskoj. Ubijene su Džemila Ferhatović i Duda Dautović te Salko Merić i Sakib Saračević.

"Suprug je ostao u Vlasenici, a ja sam sa djecom u aprilu 1992. godine krenula ka Tuzli. Čula sam svakakvih priča o njegovoj sudbini, ali samo on zna ko ga je ubio", kaže Salkina supruga Azra Merić.

Predsjednik Organizacionog odbora Mujo Hadžiomerović istakao je kako je u paklu Vlasenice 1992. godine ubijeno 2.643 građana, a da ih je još oko 1.000 stradalo 1995. godine u genocidu u Srebrenici. Dženaze u Vlasenici se organizuju okvirno oko 21. aprila, odnosno dana kada su Novosadski i Užički korpus bivše JNA zajedno sa srpskim pravojnim jedinicama i pripadnicima policije krenuli u pokolj i etničko čišćenje.

"Do sada je identifikovano i ukupano 337 šehida. U Zaklopači su ukopana 54 šehida kao i na drugim mezarjima u nekoliko mjesnih zajednica. Međutim, jasno je kako je još veliki broj neidentifikovanih, iako imamo nekoliko lokacija sa potencijalnim masovnim stratištima", kaže Hadžiomerović.

Na današnjem ispraćaju tužne povorke ka šehidskom mezarju Rakita na platou Komemorativnog centra nije bilo predstavnika aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnika bilo koje od trinaest općina Tuzlanskog kantona, bilo koje od političkih partija...

Inače, za zločine u Vlasenici odgovarali su i osuđeni Dragan Nikolić – Jenki, Predrag Bastah – Car i Goran Višković – Vjetar. Veliki broj vlaseničkih krvoloka je odbjegao u Srbiju, dok ih je veliki broj i dalje u gradu gdje su počinili nezapamćene zločine.

Dženaza će biti klanjana u subotu na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici nakon podne namaza.