Goražde
1.2k

Klanjana dženaza ubijenoj Sumeji: Prijatelji je pamte kao humanu, osjećajnu i pažljivu

E. A.
Veliki broj građana Goražda i BiH, najbliža rodbina i prijatelji oprostili su se danas od Sumeje Dedović, djevojke koja je u subotu ubijena u sarajevskom naselju Stup.

Dženaza je klanjana na gradskom mezarju Kolijevke, a duboko potreseni tragičnom sudbinom djevojke na posljednji ispraćaj stigli su brojni građani Goražda, Suemejjini prijatelji iz škole i fakulteta, čak i građani koji je nisu poznavali, ali su svojim prisustvom željeli iskazati suosjećanje porodici zbog tragičnog gubitka.

Porodična tragedija

"Toliko vedrine, ljubavi i radosti je zračilo iz nje. Sreću je nosila sa sobom, pa ako je sretneš taj dan će ti i sretan biti. Prijatelj vječiti, spremna za pomoći svima. Humana je bila, osjećajna i pažljiva. Pored svih tih vrlina koje je posjedovala bila je uzoran đak i student , hrlila za znanjem, vrijedna radnica, kolege su je voljeli. Morali su, jer ona se sama od sebe voljela. A onda je zla sudbina, kao veom obavila njenu mladost. Zauvijek su se zatvorile te prelijepe tamne oči, kao u srne. I znaš li moja mala djevojčice da nebo ponekad zaplače za onima koji su otišli prerano, kako ne bi i čovjek. Bez obzira što tvoje dobro srce ne kuca više, mi koji smo ostali vječno ćemo te voljeti i čuvati kao najdražu uspomenu života svog. I ti si nama ostavila samo lijepe uspomene i sjećanja", potresan je status kojim se od Sumeje oprostila njena snaha Edina.

Sumeja je rođena u ratu, 18. februara 1994.godine. Bila je mezimica i sve najljepše što se moglo utkalo se u nju, ispričali su nam njeni najbliži. Dijete koje je majci Rabiji pokušalo nadomjestiti bol za izgubljenom braćom.

Trojica Sumejinih daidža poginula su ratu. Po njima nosi ime jedna ulica u Goraždu, braće Homoraša. Sumejina majka Rabija je civilna žrtva rata, ranjena je tokom agresije, dok je otac Mehmed ratni vojni invalid. Porodična tragedija se nastavila smrću Rabijinog najstarijeg brata Ekrema koji je preminuo od karcinoma, a nedugo potom najmlađi Muhamed počinio je samoubistvo ostavivši poruku da ne može trpiti nepravdu.

"Samo da joj Allah podari sabura, svima je nama teško ali nikome kao majci. Toliko tragedija oko srca, ali ova je u srcu. Nedaj Bože nikome nikad", kazala nam je Sumejina snaha Edina.

Ispričala je za Klix.ba da je Sumeja diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku biohemija i fiziologija, te obavila staž u Domu zdravlja "Isak Samokovlija" nakon čega je otišla u Sarajevo u potrazi za zaposlenjem jer ga u Goraždu nije mogla pronaći.

Prekinuti snovi

"Voljela je da radi i uči. Trudila se u svemu. Okušala je sreću u Austriji i Njemačkoj. Imala planove da nastavi master studij u Njemačkoj, u međuvremenu je usavršavala njemački jezik .Kakva je bila? Iskrena, dobrodušna, nasmijana, draga, dobar drug od povjerenja. Kao dijete igrala je folklor i bavila se odbojkom. Voljela je djecu, životinje... Voljela je život. Ako postoji najljepša riječ u našem jeziku za nju bih rekla 'da takva je bila'", ispričala je Edina.

Povodom tragične smrti mlade Goraždanke Sumeje Dedović, premijerka i ministri u Vladi BPK Goražde uputili su telegram saučešća porodici Dedović.

U telegramu se izražava duboko žaljenje zbog prerano ugašenog života mlade djevojke I suosjećanje s roditeljima zbog nenadoknadivog gubitka.

"S ljubavlju, tugom i najljepšim sjećanjima pamtit ćemo njen lik i dobrotu", stoji između ostalog u telegramu.

Vijest o smrti Sumeje Dedović potresla je sve Goraždane, a posebno one koji su poznavali ovu djevojku.

Podsjetimo, Sumeja je ubijena ispred restorana kod pijace Heco, a isti dan pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su Edvina Avdića koji se tereti za ubistvo ove djevojke.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Edvinu Avdiću zbog opasnosti od bjekstva, kao i da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Na jučerašnjem ročištu istaknuto da osumnjičeni za ubistvo ranije nije osuđivan i da nije osoba sklona činjenju krivičnih djela.