BiH
339

Kladionice traže izvinjenje: Fadil Novalić nas je nazvao drogerašima i prostitutkama

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Sportske kladionice Premier i Sport Plus oglasille su se "zahtjevom za javnim izvinjenjem" nakon što je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić izjavio da su kladionice pošast isto kao droga i prostitucija.

Kako kažu, obraćaju se u povodu Novalićeve izjave koja je glasila: "Voljeli bismo da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Evropi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija".

Sportska kladionica Premier najoštrije je osudila, kako navode, neprimjereni javni nastup predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića.

"Povezujući igre na sreću s drogom i prostitucijom, gospodin Novalić je zaboravio, namjerno ili nenamjerno, da su igre na sreću legalna djelatnost u Federaciji BiH, uređena Zakonom o igrama na sreću, dok su droga i prostitucija ilegalni, tj. zakonom zabranjeni u Federaciji BiH", stoji u saopćenju.

Navode da dopuštaju da Fadil Novalić kao osoba, građanin Federacije BiH, ima pravo na lične stavove i mišljenja o određenim temama, pa tako ima pravo i na mišljenje da "kladionice ne bi trebale postojati", ali Novalić, nastupajući kao predsjednik Vlade Federacije BiH, kao što je nastupao u trenutku davanja navedene izjave, mora poštovati Ustav i zakone Federacije BiH, u skladu s kojima je unutar Federacije BiH uređena i legalna djelatnost priređivanja igara na sreću.

"Poistovjećujući kladionice s drogom i prostitucijom, gospodin Novalić je svih 5.500 uposlenih u ovoj djelatnosti u Federaciji BiH nazvao drogerašima i prostitutkama, što je krajnje nedopustiva, neprimjerena i neumjesna konstatacija te stoga, u ime svih 5.500 uposlenika i uposlenica koji svoj hljeb pošteno zarađuju radeći u legalnoj djelatnosti priređivanja igara na sreću, od predsjednika Vlade Federacije BiH, gospodina Fadila Novalića, zahtijevamo hitnu javno izvinjenje", poručuju iz Premiera.

Ističu da Premier kladionica, kao vodeći priređivač igara na sreću u Federaciji BiH, koji upošljava više od 1.000 građana Federacije BiH, radeći apsolutno po zakonskim propisima što su potvrdile brojne inspekcije i što potvrđuju sve dostupne dokumentacije nadležnih institucija, zahtijeva hitnu javnu ispriku predsjednika Vlade Federacije BiH zbog nanošenja nenadoknadive štete ugledu našeg poduzeća.

"Nadalje, smatramo kako je navedena izjava predsjednika Vlade Federacije BiH, gospodina Fadila Novalića, još jedan u nizu od dokaza kako SDA ne bira sredstva ni načine te ne preza ni od najnižih udaraca u svojim nastojanjima da uništi privatne priređivače igara na sreću s ciljem stvaranja monopola Lutrije BiH i austrijskog Novomatica, a da su pritom radi ličnih i stranačkih interesa svjesni žrtvovati i radna mjesta 5.500 uposlenika privatnih priređivača, kao i 76 miliona KM, koliko na godišnjem nivou privatne kladionice uplate u federalni budžet", poručuju iz Premiera.

Na kraju poručuju kako ih "njihove smicalice, lažne optužbe i obmane" samo motivišu da budu još ustrajniji i odlučniji u borbi za, kako navode, legalno pravo priređivanja igara na sreću, u skladu sa zakonima i propisima Federacije BiH.

Pored Premiera, javno je istupila i kladionica Sport Plus iz koje ističu da javno izrečenim uvredama, premijer Federacije BiH, premijer svih građanki i građana ovog entiteta među kojima su i zaposleni u Sportskoj kladionici Sport Plus, degradira, vrijeđa, kleveće i nanosi duševnu bol za više od 850 zaposlenih u ovom preduzeću.

"Dakle, u ime svih naših zaposlenika, kao i u ime njihovih porodica, zahtijevamo trenutnu ispriku i povlačenje svih navoda koje smo prethodno citirali. Sigurni smo kako će istu reakciju imati i sva ostala privatna poduzeća koja posluju u našoj branši, a u entitetu čiji ste premijer, te kako će zahtjev za zadovoljštinu ove vrste dobiti i potporu šire javnosti", navode iz Sport Plusa.

Optužili su Novalića i za govor mržnje podsjećajući da u teoriji, govorom mržnje smatra se govor koji obuhvata svaki oblik izražavanja koji se smatra uvredljivim, pogrdnim, zastrašujućim, uznemirujućim, koji se koristi za napad i koji potiče na nasilje, mržnju i diskriminaciju.

"Opće je prihvaćeno da je govor mržnje zloupotreba slobode govora koja potiče na netoleranciju i diskriminaciju", saopćeno je iz Sport Plusa.