Kanton Sarajevo
1

KJKP Rad: U pojedinim naseljima zabilježeno izbacivanje snijega na očišćenu saobraćajnicu

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iz KJKP Rad upozoravaju da je zabilježeno izbacivanje snijega na već očišćenu saobraćajnicu u pojedinim naseljima u Kantonu Sarajevo (KS), a što je zakonom kažnjivo.

Na terenu je angažovano 46 vozila KJKP Rad koja preventivno vrše posipanje saobraćajnica svih prioriteta na području četiri gradske općine s ciljem sprečavanja nastanka poledice.

"Obzirom da su noćas temperature se spuštale i do - 14 stepeni forsiran je mokri postupak koji sprečava nastanak poledice i na temperaturama do - 25 stepeni", ističu iz ovog preduzeća.

Dodaju da je angažovano 100 radnika na ručnom čišćenju trotoara, stepeništa, mostova, prilaza ambulantama i školama na području Općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, dok je za ručno čišćenje na području Općine Novi Grad angažovano drugo preduzeće.

"Posebna napomena, izbacivanje snijega na već očišćenu saobraćajnicu je kažnjivo Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo", kažu.

Takve situacije su zabilježene u naseljima Buća i Boljakov potok, Općina Novi Grad na preko stotinu mjesta i nešto manje u naseljima u padinskim dijelovima na području Općine Novo Sarajevo.