BiH
29

Kiše stvaraju nove probleme u Željeznom Polju

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Željeznog Polja danas su protestvovali pred zgradom Općine u Žepču gdje su "naoružani" pištaljkama i transparentima izrazili nezadovoljstvo na reakciju nadležnih na sanaciji štete izazvane poplavama.

Mještanima ne predstavlja problem samo šteta izazvana poplavama već i nove poplave i klizišta. U prvi plan stavljaju i školovanje djece, te opasnost odlaska u školu zbog brojnih silina koje još uvijek nisu adekvatno zbrinute. Mještani u Željeznom Polju ni tri mjeseca nakon poplava nemaju krov nad glavom, struju, hranu i vodu.

Šabanu Alijalu vodena bujica u potpunosti je odnijela kuću, a njemu ni tri mjeseca poslije poplava niko nije donio neko rješenje iz situacije u kojoj se nalazi.

"U toku poplava počeo sam se gušiti u vodi, ali su me ljudi spasili. Evo tri mjeseca poslije živim ispod ovog šatora kojeg sam napravio od najlona, a kuće nemam, u potpunosti je uništena, nema ni traga o njoj. Dolazili su, pričali, obećavali, ali još niko ništa konkretno nije uradio", kazao je Alijal.

Jedno od najteže pogođenih područja u Željeznom Polju su Čole, mjesto gdje je Medina Čolić imala porodičnu kuću, a danas je u Žepču na spratu kuće sa još jednom porodicom.

"Prije sam živjela u Čolama, a sada sam u Žepču gdje smo dobili sprat kuće. Sve što smo imali je uništeno i sada svi hodamo po tuđim kućama dok se ovdje nešto ne uradi. Dokle ćemo tako ne znamo, niko ništa ne govori, a izgleda da nikog nije ni briga. Nove kiše su do kraja uništile sve što se i bilo donekle popravilo. Zemljište po kojem se hoda je nesigurno, a kako će dalje biti ne znamo", izjavila je Čolić.

Brojni mještani dane provode na mjestima gdje su im nekada bile kuće, na svojim imanjima, a iz Žepča, gdje ih je većina smješteno, u Željezno Polje dolaze redovnom autobusnom linijom. Saliha Čolić svaki dan provede u Željeznom Polju, a kao i njena komšinica Medina, smještena je u Žepču sa suprugom.

"Ne znam više šta da se kaže, jednostavno, ja ovo mjesto volim i ovdje se odmaram čak i kad je sve prekriveno ovim kamenjarom. Sa suprugom noćim u Žepču na spratu jedne kuće, a kao što vidite, od kuće je ostao samo jedan sprat bez vode, struje i nije za života. Jednu prostoriju sam uspjela očistiti dolje u prizemlju, ali kiše su je ponovo napunile i vodom i blatom i više ne mogu. Da li ćemo dalje moći i do kad ćemo ovako izdržati, ni sami ne znamo", kazala je Saliha, te dodala:

"Najveću opasnost nam predstavlja ovaj mali potok iz pravca Balačića i Šahmana. Prema riječima mještana gore se ponovo sakuplja neka voda, šta će biti dalje, kad će to probiti ponovo i sve ovdje odnijeti, ne znamo, ali kiše izazivaju samo veće probleme."

Nekim mještanima su obećane montažne kuće, a nekima materijal za gradnju novih kuća. Međutim, Željeznopoljci nisu optimistični po pitanju krova nad glavom do zime i iz dana u dan gube nadu u povratak u tople domove.