Nakon dužeg perioda suše
0

U Krajini padao led, u Derventi ima povrijeđenih u nevremenu

Klix.ba/SRNA
Bosanska Krupa
Nakon dužeg perioda suše i visokih temperatura veći dio BiH u nedjelju je u poslijepodnevnim i večernjim satima zahvatila kiša, a ponegdje je padao i led.

Kiša je zahvatila uglavnom zapadni i centralni dio zemlje, dok su temperature pale i ispod 20 stepeni Celzija. U pojedinim dijelovima općine Bosanska Krupa jako nevrijeme je porušilo stabla, a padao je i led.

Obilne kišne padavine u Cazinu uzrokovale su manje poplave u užem dijelu grada. Kiša i jak vjetar zahvatili su i Bihać.

U olujnom nevremenu, koje je u nedjelju zahvatilo dio naselja Velika Sočanica u općini Derventa, lakše je povrijeđeno nekoliko osoba, a pričnjena šteta, prema prvim procjenama, veća je od 20.000 KM, javio je dopisnik Srne.

U zaseoku Šereg, gdje je danas završena sedma Republička izložba stočarstva, oluja, koja je trajala dvadesetak sekundi, potpuno je uništila veliki šator u kojem je priređena izložba stočarstva i njene prateće manifestacije.

Željko Lazarević, direktor preduzeća "Mikroprom", koje je jedan od organizatora izložbe, rekao je Srni da je kratkotrajna oluja, koja je zahvatila ovo područje oko 18.00 sati, nosila metalnu konstrukciju šatora više od 100 metara, da je jedan parkirani automobil potpuno uništen, dok je na drugom pričinjena materijalna šteta.

Oluja praćena kišom srušila je betonski stub za struju, pa je načinjena i velika šteta na električnim instalacijama, a oštećena je i ugostiteljska oprema.

Nekoliko osoba, koje su ostala u šatoru nakon završetka izložbe, lakše je povrijeđeno.

Nevrijeme je načinilo štetu i u drugim zaseocima Velike Sočanice, gdje je uništen kukruz i druge kulture.

Kiša je pala i u Tuzli, Gradačcu, Mrkonjić Gradu, Banjoj Luci te mnogim drugim mjestima.

Sutra se u BiH očekuje uglavnom oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom u centralnom i istočnom dijelu zemlje. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost.

Najviša dnevna temperatura iznosit će 26 stepeni, na jugu do 31.