A svečano otvorenje?
230

Kiosk zvani "250 hiljada": Beskoristan i sedam mjeseci nakon završetka radova

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Na ceradi koja još uvijek okružuje neotvoreni info centar za turiste, a koji leži u sarajevskom Starom gradu, osvanuo je jednostavan ali značajan grafit koji nas je podsjetio da je riječ o vjerovatno najskupljem glorifikovanom kiosku na planeti.
I nakon sedam mjeseci od okončanja radova, famozni kiosk, odnosno informativna tačka za turiste dobronamjernike, još uvijek nije otvorio vrata. Nijedan radnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo s pulta ovog objekta nije jednom gostu Sarajeva dao savjet ili uputu koja vrijedi bar dio od vrtoglavih 250.000 konvertibilnih maraka.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Na to je podsjetio i nepoznati, ali svakako osviješteni građanin glavnog grada BiH kada je ovih dana na ceradi koja okružuje kućicu od 15 kvadrata na ulazu na Baščaršiju crnim sprejem napisao "250.000 KM?".

Podsjetimo na historiju ovog slučaja. Turistička zajednica KS počela je izgradnju modernog informativnog centra za turiste u februaru 2019. godine. Prilikom početka radova tada aktuelni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar kazao je kako se radi o informativnom centru čiju gradnju finansira Turistička zajednica KS i kako će to biti prvi informativni centar u njenom vlasništvu.

Ništa ne bi bilo čudno da se u tenderu koji je raspisan za izvođača radova u 2018. godini ne pojavljuje vrtoglavi iznos od 252.000 KM s PDV-om.

Hubijar je portalu Klix.ba i javnosti sve pravdao izvršenjem plana javnih nabavki njegovog prethodnika.

"Tokom mandata Nermina Muzura, tačnije u martu 2018. godine, Turističko vijeće zajedno s tadašnjim predsjednikom usvaja 'Plan javnih nabavki koji je usklađen s finansijskim planom u kojem se za projekt izgradnje turističkog infopulta planira izdvojiti 250.000 KM bez PDV-a, odnosno 292.500 KM s PDV-om", rekao je između ostalog Hubijar koji je tada već bio bivši direktor.

Muzur naravno nije šutio pa je ubrzo uslijedio odgovor da je tim planom pretpostavljena gradnja više objekata, dok je Hubijar, kako je rekao Muzur, za te novce napravio samo jedan. Podsjetimo da je Muzur ponovo preuzeo funkciju direktora TZ-a.

Nakon medijske pažnje radovi su nastavljeni, a kiosk je konačno završen sredinom marta kada je i unutrašnjost dobila svoj finalni, skupocjeni izgled. Izvođač radova bila je kompanije Dinalsa.

U maju je spomenuta kompanija opomenom pred tužbu pritisnula Turističku zajednicu Kantona Sarajevo, jer do tada svota od 252.000 konvertibilnih maraka nije bila isplaćena.

Sedam mjeseci nakon posljednjih radova i nakon što je Turističkoj zajednici ostalo samo da otvori vrata i počne usluživati brojne turiste, čini se da niko ne želi, radi tuđeg stida, svečano otvoriti ovaj objekt. Svečano, jer kako drugačije otvoriti najskuplji kiosk na planeti.

Na pitanje kada će kiosk biti otvoren, Nermin Muzur portalu Klix.ba nikada nije dostavio odgovor.