Delegacija u glavnom gradu BiH
161

Kinsel: U Senatu Kanade slika nas podsjeća na opsadu Sarajeva

FENA
(Foto: Klix.ba)
Delegacija Senata Kanade koja boravi u zvaničnoj posjeti BiH, na čelu sa predsjednikom Noelom Kinselom danas je odala počast i položila cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

"Za mene i moje kolege izuzetno je velika čast da dođemo na ovo sveto mjesto, da odamo počast i sjetimo se žrtava užasnog događaja koji se desio u ratu", rekao je Kinsel, obraćajući se zamjeniku gradonačelnika Sarajeva Miroslavu Živanoviću.

Prenoseći poruku, Kinsel je rekao kako se nada da će, kada Živanović dođe u Kanadu, u sjedištu Senata "vidjeti osam prelijepih slika, a jedna od njih prezentira ovo sveto mjesto".

Pojasnio je kako su na slici prikazana žena i djeca koji se kao povratnici vraćaju u svoje selo i "slika nam pomaže da se sjetimo vremena opsade Grada Sarajeva, u kojem su vrlo često žene i djeca bili žrtve koje su najviše patile u ratu".

Kinsel je podsjetio na historijske činjenice u vrijeme Prvog svjetskog rata u kojem je Kanada uzela učešće u izgradnji mira u Evropi, te u tom kontekstu je naglasio kako postoje specijalne veze između Sarajeva i Kanade.

Dodao je da je "velika čast biti u Sarajevu i posjetiti i mjesto događanja ubistva Franca Ferdinanda, a taj događaj je bio razlogom početka Prvog svjetskog rata".

Živanović je zahvalio delegaciji Kanade i predsjedniku Senata Kinselu na posjeti i rekao kako BiH i Kanada imaju bliske veze pored ostalog zato što veliki broj građana boravi u Kanadi, koji su u vrijeme rata otišli kao izbjeglice i koji su lijepo primljeni.

"Mi smo zahvalni zbog toga i nadamo se da će BiH i Kanada i biti u budućnosti u još boljim prijateljskim odnosima", kazao je Živanović.