401 milion eura zaduženja?
0

Kinezi žele graditi autoput Banja Luka - Doboj

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon "Alpine", "Strabaga", "CPM-a", španskih i drugih firmi, u najavu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj uključuju se i Kinezi.

Za danas je u Doboju najavljena tematska sjednica Vlade RS-a na kojoj će biti razmatrana informacija o dosadašnjim aktivnostima na pripremi izgradnje tog autoputa s prijedlogom odluke i predugovora s kompanijom "China Road & Bridge Corporation".

Prema nekim najavama, izgradnja 72 kilometra ovog putnog pravca, o kojem se priča više od pet godina, ali bez konkretne realizacije, mogla bi značiti novo zaduženje RS-a kod kineske banke u visini od 401 milion eura.

I ovaj aranžman zasniva se na neposrednoj pogodbi, jer nije raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoju.

Prije nekoliko mjeseci entitetski premijer Aleksandar Džombić tvrdio je da je EBRD osigurao 70 miliona eura za izgradnju prve dionice ovog autoputa, od Prnjavora do Doboja, a da bi tender trebalo da bude raspisan do kraja maja.

Rokovi su prošli, a u međuvremenu se ušlo u razgovore s kineskom kompanijom.

Iz Vlade RS-a su ranije tvrdili i da su izgradnju budućeg autoputa Banja Luka-Doboj podijelili na dva dijela, pri čemu bi za jednu dionicu trebao biti raspisan tender, a druga bi bila data pod koncesiju.

Međutim, ni to nije realizirao, kao ni ranija obećanja i potpisivani ugovori Vlade RS-a sa "Strabagom" i "CPM-om", koji su također bili bez raspisivanja tendera. U oba slučaja problem je bio zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju autoputa.

Novac za ulazak u ovaj infrastrukturni projekat nemaju ni domaće građevinske firme, iako su početkom godine predsjednik RS-a Milorad Dodik i entitetski ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović podržali inicijativu predstavnika sedam građevinskih firmi iz RS-a koje su izrazile interes za izgradnju dionice autoputa Banja Luka-Doboj.