"Šarović šarmantan"
10

Kineska delegacija: Vaša prednost kod kineskih turista je film "Valter brani Sarajevo"

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas s članovima delegacije Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Kine, a razgovarali su o unapređenju ekonomske saradnje dviju država.

"Imali smo priliku da razgovaramo o dostignućima saradnje dviju zemalja u dosadašnjem periodu, ali i našim planovima za 2017. godinu. Prošla godina je u saradnji bila uspješna obimom razmjene od 520 miliona eura. Ipak, postoji veliki deficit BiH zbog nemogućnosti izvoza i nedostignutih standarda kada je riječ o kineskom tržištu, ali s druge strane imali smo veliku investiciju u HE Stanari koja je u rad puštena 2016. godine i čija je investicija 600 miliona eura kroz podršku i platformu 'Kina plus 16' u izvođenju kineske kompanije", rekao je Šarović na konferenciji za medije upriličenoj nakon susreta.

On je kazao da je za 2017. godinu planirano intenziviranje saradnje u sektoru energetike, ali i poljoprivrede i turizma. Učinit će se dodatni napori kako bi postigli zajednički sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a sve radi postizanja potrebnih standarda za hranu životinjskog porijekla na kineskom tržištu.

"Ministar vanjskih poslova BiH već je pokrenuo inicijativu za viznu liberalizaciju kako bi kineski turisti koji dolaze na jednu tačku na prostorima zapadnog Balkana bez vize mogli turistički putovati u nekoliko zemalja – Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru", rekao je Šarović.

Zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu je na samom početku obraćanja medijima kazao kako je Šarović najšarmantniji ministar, slatkorječivo pozvavši sve novinare da sutra u Mostaru probaju kineske proizvode.

"Kina i BiH imaju puno proizvoda koje mogu međusobno podijeliti. Kineski štand na Mostarskom sajmu bit će najveći među državama izvan evropskog kruga, što pokazuje našu želju za unapređenjem saradnje", kazao je Dongyu.

"Prošle godine 130 miliona Kineza putovalo je svijetom i vjerujem da će kineski turisti sve češće dolaziti u Sarajevo i BiH. Vi imate četiri prednosti – film 'Valter brani Sarajevo', multietničku kulturu, bogatu trpezu i predivnu prirodu", zaključio je zamjenik ministra poljoprivrede Kine.