Vrijedna donacija
27

Kina zeničkoj bolnici donirala UZV aparat i medicinsku opremu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalnoj bolnici Zenica danas je Narodna Republika Kina uručila vrijednu donaciju u opremi u vidu ultrazvučnog aparata te zaštitnih maski i odijela koji će na usluzi osoblju i pacijentima ove zdravstvene ustanove.

Ultrazvučni aparat bit će instaliran u intenzivnoj njezi Interne medicine s hemodijalizom, a oprema u vidu 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odijela bit će na raspolaganju mediciskom osoblju koje se i danas bori s koronavirusom. Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac se zahvalio na donaciji te kazao da su u dvije godine pandemije imali veliku potrebu za zaštitnom opremom i aparatima kao što je UZV aparat.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Miao Diake u ime donatora NR Kine, je kazao da koronavirus ne može spriječiti današnju posjetu Zenici te da epidemija ne jenjava zbog čega je ova donacija u pravom trenutku stigla u grad čelika, sporta i grad gostoljubljivog naroda koji je u skladu s duhom kineskog naroda.

"Nova varijanta omikron se masovno širi. Kina se pridržava načela promocije zajedničkih vrijednosti čovječanstva i svima smo ponudili naš plan i snagu. Kineska vlada i NVO te državljani Kine u BiH su donirali 50.000 doza vakcina i drugih vrsta medicinskih materijala. Danas smo došli da izvršimo donaciju preko saradnje političkih strana ovih zemalja kako bismo doprinijeli boljoj zaštiti osoblja zeničke bolnice koji su ratovali na frontu borbe protiv epidemije. Skidam kapu za vašu profesionalnost", kazao je Diake te dodao da će Kina nastaviti pružati podršku BiH, kao i to da velika udaljenost ne može spriječiti prijateljstvo ova dva naroda.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Premijer ZDK Mirnes Bašić je kazao da svaku priliku s međunarodnim zvaničnicima koriste kako bi zatražili podršku za Kantonalnu bolnicu u Zenici u vidu opreme.

"Ovo je rezultat takvih sastanaka što je dogovoreno na političkom nivou, zahvaljujući našem doktoru Maliku Ejuboviću. Zahvaljujem mu se na ovom zadatku i što smo danas u našu KBZ dobili ovu vrijednu donaciju", izjavio je Bašić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je u ovoj ustanovi započet i historijski projekt energetske efikasnost te da je raspisan javni poziv, ali i da će, ponovo putem politike, od Federalnog parlamenta dobiti Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova FBiH preko kojeg će KBZ dobiti ozbiljan iznos sredstava.

Ministar zdravstva Adnan Jupić zahvalio se na donaciji te pomenuo napore koje su zdravstveni radnici iznijeli na svojim leđima tokom pandemije koronavirusa, a doktorica Belma Pojskić je kazala da ljekari još uvijek imaju pune ruke posla te da je sve više mlađih oboljelih od koronavirusa.