{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kina je BiH nesebično pomagala u prevladavanju izazova"

F
7.5.2010. u 11:28
0
5
"Kina je BiH nesebično pomagala u prevladavanju izazova"
0
"Kina je BiH nesebično pomagala u prevladavanju izazova"
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić obratio se prisutnim na kineskom Institutu za međunarodne odnose te istakao da, iako su BiH i Narodna Republika Kina geografski udaljene, između dvije države i njenih naroda postoji duboko prijateljstvo i iskrene želje da se to prijateljstvo razvija i unapređuje u svim oblastima života i rada.
Podsjetio je prisutne na sukobe u BiH od 1992. do 1995., koji su, kazao je, uz angažman međunarodne zajednice zaustavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom te ih informirao o ustavnom uređenju zemlje.

"BiH čine njeni entiteti: Republika Srpska i Federacija BiH, s jasnim ustavnim ovlaštenjima. Na taj način je stvorena formula koja znači uspjeh svih, a to je: jaka država - jaki entiteti, odnosno jaki entiteti - jaka država", kazao je Špirić.

Istakao je da je od 1995. do danas BiH, s većim ili manjim uspjehom, savladavala mnoge prepreke, suočavala se s mnogim izazovima, provela mnoge reforme, kao što su one u oblasti odbrane, obavještajnog sektora, pravosuđa, obrazovanja, javne uprave, ekonomije i drugim oblastima.

"BiH je jedina zemlja koja je paralelno vodila tri izuzetno teška i zahtjevna procesa: obnova ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja između do jučer tri zaraćene strane: proces tranzicije i proces integracije u evroatlantske tokove. Iako to nije bio nimalo lagan zadatak, iz današnje perspektive se slobodno može reći da je prilično uspješno obavljen", rekao je predsjedavajući Špirić.

Dodao je da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, ispunila sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te da s pravom očekuje da će bh. građani uskoro dobiti liberalizovan vizni režim za zemlje EU te kazao da je BiH ušla u Akcioni plan za članstvo u NATO-u te da je od ove godine nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"U prevladavanju spomenutih izazova imali smo i veliku pomoć Narodne Republike Kine i njenih naroda te bih iskoristio i ovu priliku da im zahvalim na nesebičnoj pomoći koju su pružali BiH u proteklom periodu. Narodnoj Republici Kini smo također zahvalni na principu poštovanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda; insistiranju na osiguranju jednakih prava za sve i na zalaganju da se sporna pitanja unutar BiH rješavaju dijalogom", rekao je Špirić.

Istakao je da BiH i Narodna Republika Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje i da su bilateralni odnosi na izuzetno zavidnom nivou te da naša zemlja ima veliki interes da nastavi s unapređivanjem bilateralnih političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa s Narodnom Republikom Kinom i to smatramo veoma važnim vanjskopolitičkim ciljem.

"U proteklih deceniju i po povjerenje između naših prijateljskih zemalja se stalno izgrađivalo i učvršćivalo zahvaljujući prije svega bilateralnoj i multilateralnoj saradnji. Uvjeren sam da će i moja današnja posjeta Kini dati novi podstrek razvoju prijateljskih veza između dvije zemlje, prije svega u ekonomiji", dodao je.

Konstatirao je da dobre političke odnose ne prati intenzivna ekonomska saradnja pa je s obje strane potrebno uložiti dodatne napore, posebno o pitanju značajnijih kineskih investicija u BiH i povećanja izvoza.

Iako nivo robne razmjene bilježi trend rasta, (koji je u 2006. iznosio 387 miliona KM, 2007. - 593 miliona, 2008. - 651 milion) on je još na nedopustivo niskom nivou.

"U posmatranom periodu je uočen disbalans u pokrivenosti uvoza izvozom na štetu BiH. Naime, pokrivenost uvoza izvozom je u 2008. iznosila samo 0,30 posto dok je u 2009. bila 0,86 posto. Ovi podaci bi trebali poslužiti kao motivacija da mnogo više polažemo na promociju bh. potencijala u Narodnoj Republici Kini", kazao je Špirić.

Podsjetio je da su BiH i Kina do sada potpisale osamnaest međudržavnih sporazuma da je sedam u fazi zaključenja, kao i niz iniciranih sporazuma te da oni stvaraju solidnu osnovu za daljnje unapređenje saradnje u svim domenima.

S tim u vezi, izrazio je spremnost Vijeća ministara BiH za kreiranje novih sporazuma i otklanjanje administrativnih barijera za uspostavljenje efikasnije saradnje.

"BiH je zemlja koja je zbog svojih bogatih resursa izuzetno privlačna investitorima, koje pozivamo da zajedno s domaćim privrednim subjektima rade na unapređenju privrednog razvoja BiH. Cijenim da cijeli prostor Bosne i Hercegovine nudi izvanredne mogućnosti i kapacitete u raznim oblastima, poput infrastrukture, komunikacija, energije, poljoprivrede, trgovine. Želja mi je da se s današnjeg foruma pošalje jasna poruka o pozitivnoj privrednoj klimi i kapacitetima BiH te poruka investitorima da smo spremni za daljnji razvoj privrede", naglasio je Špirić.

Prisutne je informirao da je BiH u posljednjih nekoliko godina bilježila dinamičan ekonomski rast. Realan rast bruto domaćeg proizvoda je od 2003. do 2008. u prosjeku iznosio više od šest posto. U tom periodu, BiH bilježili i rast industrijske proizvodnje, zaposlenosti, deviznih rezervi. Ostvareni ekonomski rast je predstavljao direktan rezultat provedenih reformi i povoljnog vanjskog okruženja.

"Nažalost, globalna ekonomska kriza nijednu zemlju nije ostavila netaknutom, pa ni BiH. Svjesni mogućih posljedica krize, Vijeće ministara BiH i entitetske vlade su preduzele niz mjera radi očuvanja makroekonomske stabilnosti i omogućavanje privrednog rasta. Kao podršku očuvanju makroekonomske stabilnosti, postigli smo dogovor s MMF-om u vezi s aranžmanom u iznosu od 1,2 milijarde dolara za trogodišnji period 2009.-2012. Cilj programa je očuvanje fiskalne održivosti i stabilnosti finansijskog sektora", informirao je prisutne Špirić.

Istakao je da je BiH popravila svoj rang u posljednjem izvještaju Doing biznis koji se odnosi na lakoću poslovanja privrednih subjekata, a koji ohrabruje za nastavak provođenja reformi i potencijalne investitore u BiH.

"Ambijent za investicije u BiH se postepeno popravlja i približava trendovima razvijenih evropskih zemalja. Brojne su komparativne prednosti koje nudi BiH kada je u pitanju mogućnost raznih oblika saradnje u infrastrukturnim projektima, energetskom, bankarskom sektoru, poljoprivredi, građevinarstvu, itd. Ovdje bih svakako posebno naglasio velike mogućnosti i resurse u oblasti energije", kazao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pozvao kineske investitore da razmotre mogućnost ulaganja i u druge profitabilne oblasti kao što su: telekomunikacioni sektor, transportni sistem i infrastruktura, namjenska industrija, poljoprivreda, strateški putni koridori i dokapitalizacija državnih strateških preduzeća.

"Dosadašnji nivo kineskih investicija u BiH je na veoma niskom nivou i ne odražava moćnu ekonomsku silu kao što je Kina. Naime, od 1994. do danas kineske investicije se kreću između dva i tri miliona KM, što procentualno iznosi tek oko 0,04 posto stranih ulaganja u BiH", pojasnio je.

Dodao je da je BiH posebno zainteresovana za privlačenje stranog kapitala u izgradnju i proširenje saobraćajne infrastrukture, poput aerodroma i posebno koridora 5-C.

"U BiH, autoput na koridoru 5-C, u dužini je od 336 km, od čega je izgrađeno ili je u toku izgradnja oko 45 km. Ukupna vrijednost izgradnje 291km procjenjuje se na oko tri milijarde eura", kazao je Špirić.

Spomenuo je i da neka bh. preduzeća izvoze svoju robu bez carina na tržište Evropske unije i u zemlje s kojima ima ugovore o slobodnoj trgovini, a što predstavlja priliku za nastup kineskih preduzeća prema Evropi, preko BiH, odnosno otvara mogućnost da i sve kineske kompanije, bez barijera, uđu na tržište od oko 600 miliona stanovnika.

"BiH je u turističkom smislu zemlja koja, osim prirodnih ljepota, posjeduje i specifičan spoj različitih kulturno-civilizacijskih obrazaca. BiH je posebno atraktivna s aspekta banjskog, planinskog, zimskog turizma. Ne treba se zanemariti činjenica da BiH ima raznovrsnu i jeftiniju ponudu od konkurentskih zemalja, posebno kada su u pitanju zimski sportovi i banjsko liječenje", naglasio je on.

Izrazio je uvjerenje da će građani BiH i Kine i dalje zajedno raditi na uspostavljanju pravednih međunarodnih političkih i privrednih odnosa i činiti snažne napore na nastavku promocije plemenitog razvoja svjetskog mira i napretka.

"Zato mi je i posebno zadovoljstvo što BiH učestvuje na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju i predstavlja mogućnosti naše zemlje", kazao je.

Na kraju obraćanja Špirić je uime Vijeća ministara BiH i u svoje lično ime izrazio opredjeljenje da se sveobuhvatni odnosi između BiH i Narodne Republike Kine neprekidno, stabilno i prosperitetno razvijaju na dobrobit naroda dviju zemalja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: