Nastavak posjete Kini
0

Špirić uvjeren da su Kinezi najstabilniji partneri

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić posjetit će danas kinesku provinciju Si Jan, gdje će razgovarati sa predsjednikom vlade te provincije i predstavnicima kompanija zainteresovanim za saradnju sa BiH.

Špirić, koji boravi u višednevnoj posjeti Kini na poziv premijera Wena Jiabaoa, izjavio je juče Srni da je pred BiH period uspješne saradnje sa Kinom u svim segmentima i da su otvorene razne mogućnosti koje BiH treba maksimalno da iskoristi.

"Što se tiče elektroenergetskog sektora i izgradnje saobraćajne infrastrukture Koridora 5-C i koridora kroz RS, ubijeđen sam da su Kinezi najstabilniji partneri i da tu postoje veliki potencijali kako finansijski, tako i svi drugi. Vjerujem da će entiteske vlade, po našem povratku, zajedno sjesti i da ćemo donijeti neke odluke koje će dovesti do ozbiljnijih razgovora sa kineskim partnerima", rekao je Špirić.

U telefonskoj izjavi za Srnu iz Šangaja, gdje prisustvovao promociji paviljona BiH na Svjetskoj izložbi "Expo 2010", Špirić je rekao da su Kinezi BiH proglasili značajnom turističkom destinacijom, dodajući da je ta odluka velika čast i obaveza BiH da se pripremi za predstojeću turističku sezonu i znak turističkim agencijama, a prije svega vladama entiteta i Vijeću ministara BiH, da urade mnogo više na promociji turističkih mogućnosti BiH i da ih približe Kini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  ocijenio je da je ovo jedna od najuspješnijih posjeta delegacije BiH Kini, ističući da će proći dugo vremena da se nekom iz BiH da toliki značaj i otvore tolike mogućnosti koje treba iskoristiti. 

"Izuzetno sam srećan i zadovoljan što danas,  15 godina od  uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, boravimo u Pekingu na zvanični poziv kineskog premijera. Imali smo niz susreta sa premijerom, vicepremijerom i bitnim ljudima iz oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i informacionih tehnologija", naglasio je Špirić.