TV voditelj za Klix.ba
2

FOTO / Kike: Sekira me što roditelji danas ne ulažu ni u sebe, a ni u djecu

Piše: Adisa Pobrić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nije lako pisati o Mirsadu Abdagiću Kiketu. Spontani i veseli TV voditelj kojeg djeca prepoznaju po šarenim odijelima, okruglim naočalama i šalama koje nasmijavaju i odrasle u rad s mališanima uložio je veliki dio sebe, ali ovaj 55-godišnji "alternativac", muzičar, sportista, političar i umjetnik ima toliko hobija da uvijek postoji mogućnost da nešto zaboravite spomenuti. U razgovoru za portal Klix.ba Kike je govorio o svojim pjesmama, djeci, biciklima, fudbalu, nagradama, prijateljima, ali i o svojoj supruzi Azri i njihovom ponosu - kćerci Rebeki.
Mirsad Abdagić Kike u svojoj omiljenoj slastičarni (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirsad Abdagić Kike u svojoj omiljenoj slastičarni (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački Petar Pan, kako ga zovu, sa poslom TV voditelja susreo još 1989. godine, kada mu je ponuđen angažman na tadašnjoj Televiziji Sarajevo.

"Prije rata sam snimio emisiju za odrasle 'Kike i veliki cirkus', za koju sam nagrađen Zlatnom plaketom za najgledaniju emisiju godine. To je bilo u vrijeme bivše Jugoslavije, dakle puno širi auditorijum", počeo je priču naš sagovornik.

Iako je široj javnosti poznat kao TV voditelj, Kike se do početka te karijere bavio alternativnom muzikom, 17 godina igrao fudbal u nižim ligama, bio član Bokserskog kluba Željezničar, peo se na Mount Blanc, prodavao skulpture, te imao izložbu neobičnih bicikala u kafe-galeriji Zvono.

"Obožavam bicikle, a kako sam završio Mašinsku tehničku školu, tu sam naučio raditi s metalom. Zanatlija sam, imam sav alat. Na jednom od bicikala koje sam izumio putovao sam na Korčulu, a na drugom u Šibenik, pa sam onda došao na ideju da ih izložim", prisjeća se naš sagovornik koji i danas u svojoj garaži ima 12 neobičnih bicikala, od kojih je jedan dvosjed, osmišljen posebno za njegovu suprugu Azru, koja se boji voziti sama.

"Sad vidim da je popularan mountain biking, a kad je to Kikić radio", smije se Abdagić. Otkrio nam je da sprema novu izložbu i u svom restoranu "Milkić" pokazao dio unikatnih lustera i nove skulpture koje izrađuje. Kafe-galerija "Zvono" za njega ima poseban značaj, ali nije siguran da li će svoje radove uspjeti tamo da "preseli" za izložbu.

Istovremeno priprema novi album i kaže da nigdje ne ide bez muzičkih instrumenata, makar i onih džepnih, improvizovanih, koji savršeno služe svrsi.

Dosad je snimio 21 album sa više od 300 autorskih pjesama, a pisao je i za druge izvođače, pa čak i za narodnjake.

"Imam oko 100 neizdatih pjesama. Sad spremam novi album, završio sam deset numera i trebam ući u studio da ih snimim", kazao nam je Kike i dodao da nije ljubitelj novokomponovane muzike već cijeni istinske vrijednosti koje ne blijede, pa mu je na mobitelu umjesto klasičnog zvona pjesma "Kashmir" grupe Led Zeppelin iz 1975. godine.

Da izdavanje muzičkih albuma nije isplativo svjedoči već godinama i objašnjava da mu mnogo pomaže to što je "sam svoj majstor".

"Ja imam sreću da radim i tekst i muziku i aranžman, a na nekim pjesmama i sviram, pa plaćam samo studio, ali drugima nije nimalo lako. Uz CD sam izdao i pjesmaricu, ali naš narod je čudan, njima je knjiga teret. Ipak, nekako se 'pliva'. Ja živim od koncerata i puno mi pomaže što imam i svoj razglas", priča ovaj neumorni čovjek koji, kako kaže, živi od svog i mozga svoje žene, s obzirom da je na birou za zapošljavanje i sve što radi je honorarno.

Bosanskohercegovački Petar Pan (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački Petar Pan (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedan od najvećih problema s kojima se susreće ovaj originalni voditelj je osmišljavanje pitanja za svoju emisiju.

"Problem je s roditeljima koji ne rade na sebi i ne rade sa djecom. Ja shvatam da je kriza, da se nema, ali se može uzeti knjiga ili otići u pozorište", ističe on. "Kad pitam koji je glavni grad Slovenije, a djeca mi odgovore Srbija, mene bude stid".

Kaže da ga je iskustvo naučilo da u razgovoru s djecom prepozna talentovane mališane čijem odgoju i edukaciji roditelji posvećuju potrebnu pažnju.

"Sva djeca zaslužuju i moraju dobiti tu pažnju. Kad se telefonom jave u emisiju prvo ih pitam s kim je gledaju. Mame, tate, nane... to su im džokeri. Sekira me što ne mogu više da izmislim pitanje, a da ne naletim na nekoga ko ne zna odgovor, bilo da je to glavni grad Rumunije, protiv koga se borio Petar Pan, na kojem povrću je spavala princeza pa je žuljalo, šta jede Popaj ili nešto drugo. Trebalo bi da smo svi to prošli", istakao je Kike i poručio da djeca ne trebaju učiti s televizije, već u porodici i u školi. Taj "recept" koji ne može podbaciti Kike i njegova supruga primjenjuju već 22 godine, koliko ima njihova kćerka Rebeka.

"Pružili smo joj veliko opšte obrazovanje i to nam se vratilo. Ipak, Rebeka je na suprugu, natprosječno je ambiciozna, a po meni je to problem jer kod nje sve mora savršeno. Ako je učenik, mora biti najbolji učenik, ako je student, mora biti najbolji student. Kad ide na ispit ja unaprijed spremim 10 maraka. Uvijek je bilo jedna ocjena - jedna marka. Dosad su bile sve desetke, ali ja bih volio da Rebeka više izlazi", kaže nam otac ove vrijedne studentice treće godine Akademije likovnih umjetnosti za koju kaže da je "spoj Filipovića, Kurtovića i Abdagića".

Kike ne krije da bi volio da ima još djece, ali je rat poremetio planove i njegove porodice. Također je raselio i brojne njegove prijatelje, s kojima danas umjesto na kafi komunicira putem Skypea. Društvene mreže mu nisu omiljene.

"Imam jako puno posla, a to mi je samo dodatno opterećenje", objašnjava Abdagić.

Za 8. mart dvije najvažnije žene u svom životu počastio je novcem jer kaže da je tako najsigurnije.

"Dvaput sam kupio neke stvari koje im se nisu svidjele, pa sam se izradio", otkrio je na kraju razgovora za naš portal Mirsad Abdagić Kike.