magazin
19

Stand-up komičari u Kriterionu 15. i 16. februara

Klix.ba
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha prve turneje stand-up komedije u BiH art kino Kriterion nastavlja sa programom i u 2013. godini, te ponovo garantuje veliku dozu zabave i smijeha do suza.

U dvije noći održavanja, nastupit će po tri komičara, a cijeli show vodit će već svima poznati komičar Peđa Bajović.

Turneja će se održavati 15. i 16. februara sa početkom u 21 sat. Karte se mogu kupiti ili rezervisati već od 28. januara, po cijeni od 10 KM u pretprodaji i 12 KM na dan nastupa. Preuzimanje rezervacija je najkasnije pet dana prije početka turneje, a broj karata je ograničen.

Peđa Bajović: Odasvud. On nije, otkad zna za sebe, htio biti komičar. Htio je biti pilot. Ne zbog letenja, nego zbog cura. Ćorav i smotan za ovo prvo, u cilju ostvarenja cilja odlučio se za ovo drugo. To ga je na kraju dovelo do toga da postane jedan od pokretača scene stand up komedije u Hrvatskoj te je aktivno angažiran u razvoju regionalne mreže "komičara s nogu". Pomalo i duhovit.

Komičari dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije. Prvi dan je rezervisan za Srđana Dinčića, Tomislava Kozačinskog i Adija Fejzića.

Srđan Dinčić iz Sremske Mitrovice: Kada se rodio imao je 3,5 kg, sad ima oko 90 kg. Dakle, vrlo napredna beba. Smisao za humor naslijedio je od babe, a ko ga je vidio kako igra fudbal posvjedočit će da je i tu malo povukao na babu. Kada je razmišljao čime bi mogao u životu da se bavi savjetovali su mu da samo posluša svoje srce. Tako je počeo da “lupeta”. Ne voli narcisoidne ljude jer te budale misle da su ljepše i pametnije od njega. Dobro podnosi poraze, ne podnosi pobjednike. Obožava da se igra riječima a katkad i glavom.

Tomislav Kozačinski Koza iz Velike Gorice, pokraj koje je Zagreb: Koza, kako ga zovu prijatelji, je do danas razvio svoj stil koji će mnogi nerijetko nazvati "šok" humorom, dok će on reći da "samo govori istinu" i ono što svi već odavno znaju. Kaže da se od ružnih stvari koje su oko nas ne treba skrivati - već im se smijati u lice, bez obzira na sve i pobijediti ih smijehom. Dugi niz godina uspješno pretvara vino u vodu i žene u samohrane majke. Svaka sličnost sa Antikristom je slučajna.

Adi Fejzić iz Mostara: Sav bijes zbog tuge u visokom školstvu, gdje inače radi, iskaljuje na nevinoj publici, tako da kritikuje sebe, pa onda i ostale. Voli duge šetnje od kuće do posla, a još više od posla do kuće. Nadasve ozbiljan gospodin. Sve shvata ozbiljno i nije mu do smijeha. Osim tuđeg. Ideja vodilja mu je da pokaže ljudima da živa riječ kritike ne smije umrijeti.

Drugog dana, 16. februara, možete gledati Aleksandra Perišića, Zvonka Kozića i Filipa Andronika.

Aleksandar Perišić iz Kraljeva: Bez smisla za bilo šta drugo osim za humor. Jedan od najboljih vječitih studenata Pravnog fakulteta. Od roditelja intelektualaca, iako će vam oni sada reći da su ga našli na putu. Po nacionalnosti – tolerantan. Pošto je izbačen i iz devete stranke, postao je apolitičan. Po seksualnom opredjeljenju – sumnjiv. Otvorena usta svakog onog koji ga sluša prečesta su pojava na njegovim nastupima.

Zvonko Kozić iz Zagreba: Inspiraciju crpi iz nepristojnih susjeda, vozača i suvozača, reklama, filmova i ostalih stvari koje vole mladi i stari koji nose oker čarape na japanke. Bavi se fenomenima kojima se niko drugi ne bavi, ali još uvijek nije shvatio što je galanterija, a što pozamanterija. Mišljenja je da komičari liječe publiku isto kao što publika liječi komičare, dakle proces ide u oba smjera. Voli šalu na svoj račun, osim ako se ne radi o računu u banci, tu je mrtav ozbiljan.

Filip Andronik iz Sarajeva: Za sebe voli reći da se bavi najneprofitabilnijim poslom u državi, odmah iza prosvjetnih radnika - crtanjem stripova. Neke od svojih ideja za stripove odlučio je ispričati publici uživo i tako je krenula njegova karijera stand-up komičara. Bavi se i političkim aktivizmom zalažući se za zakon po kojem vrijeme provedeno u kafani treba da uđe u radni staž. Voli sve što vole mladi sem novog Djeda Mraza (onog sa crnom bradom, što nosi karirane košulje i kratke hlače) zato što on ne dijeli slatkiše djeci jer tvrdi da su sa svinjetinom.