|

Kemal Monteno će biti sahranjen u Aleji velikana na groblju Bare

Kemal Monteno će biti sahranjen u Aleji velikana na groblju Bare
62
F
FENA
23.1.2015. u 11:09
38
komentara
62

dijeljenja
Kemal Monteno će biti sahranjen u Aleji velikana na groblju Bare Foto: Arhiv/Klix.ba
Velikan muzičke scene u BiH, na koju je svojim djelom i jedinstvenim glasom ostavio vječni trag, Kemal Monteno bit će sahranjen u srijedu, 28. januara, u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u rodnom Sarajevu.
Potvrdio je to Feni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, naglasivši da će prethodno u Narodnom pozorištu u 12 sati biti održana komemoracija, dok će sahrana uslijediti u 14.30 sati.

"Još nije odlučeno ko će se obraćati na komemoraciji. Sigurno je da ima puno onih koji bi htjeli reći nešto o Montenu, ali to će biti dogovoreno s porodicom", kazao je on.

Kemal Monteno vječni će počinak naći u dijelu Aleje velikana gdje je ukopan bivši gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac, te bivši funkcioner SFRJ Todo Kurtović.

"Namjera je bila ukopati ga pored mjesta gdje su sahranjeni Davorin Popović i Mirza Delibašić Kinđe, ali, nažalost, prostora tamo više nije bilo. Ipak, i ovo je mjesto vrlo značajno i daje dignitet djelu i radu Kemala Montena", istaknuo je Šarić.

Podvukao je da će Monteno najviše nedostajati njegovoj porodici, kao i užim poznanicima, ali će ga i širi krug ljudi imati uvijek kroz njegova djela.

"Kemal Monteno je ostavio tako veliki trag jer je najljepše opjevao sve ono što se moglo opjevati - djetinjstvo, mladost, ženu, čovjeka, zemlju, Sarajevo, cvijeće, more, dan, noć, prijatelje. Sve najljepše o čemu se moglo pisati u stihu to je uradio i uglazbio, što će generacije i generacije pratiti", smatra ministar Šarić.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...