BiH
0

Kebo uputio pismo Inzku u vezi s izborom sudija Ustavnog suda FBiH

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u vezi sa sastankom koji je u srijedu s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti FBiH održan u prostorijama OHR-a, u kojem navodi da "argumenti" koje je tom prilikom iznio predsjednik FBiH Živko Budimir predstavljaju namjerno i planirano odugovlačenje procedure izbora sudija Ustavnog suda, a ne borbu za ustavnost i zakonitost.

"Živko Budimir je na jučerašnjem sastanku rekao da je prekršen Ustav Federacije BiH time što on nije potpisao akt o objavljivanju Odluke Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH o izboru novih sudija Ustavnog suda Federacije BiH u Službenim novinama Federacije BiH. Međutim to nije tačno, jer to nije Odluka Parlamenta već samo jednog njenog doma, a što je regulisano Ustavom Federacije BiH (član IV. B. 4. 6. a) III. Ustava Federacije BiH) koji kaže da 'predsjednik Federacije nadležan je za potpisivanje odluka Parlamenta Federacije nakon njihovih donošenja u skladu sa članovima IV.A.4.16., IV.A.7.19., i IV.A.8.20. i 21.'", navodi Kebo u pismu.

Kako se u pismu navodi, prilog ovoj tvrdnji je i Odluka o potvrđivanju Odluke o imenovanju sudije Ustavnog suda Federacije BiH - DN broj 02-05-823/07 od 18. oktobra 2007. godine („Sl. novine Federacije BiH“ broj 79/07 od 07.11.2007.godine) kojom je Faris Vehabović imenovan za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, a koju je potpisao tadašnji predsjedavajući Doma Naroda Parlamenta FBiH.

"Dakle, sudija Mladen Srdić je sasvim legalno izabran za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH Odlukom koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj 25/13 od 29.03.2013. godine i može odmah, bez polaganja zakletve preuzeti dužnost, s obzirom da niti jednim aktom nije utvrđen taj postupak, uključujući i tekst zakletve", navodi Kebo.

Nadalje, podsjeća da je predsjednik Federacije BiH Budimir jučer tražio da mu Dom Naroda Parlamenta Federacije BiH obrazloži zašto nije potvrdio izbor Dragice Dragičević za sutkinju Ustavnog suda Federacije BiH.

"Još nikad nisam čuo niti vidio da se traži obrazloženje o glasanju o bilo kojem kandidatu, niti da Parlament to obrazloženje daje", zaključuje Kebo u pismu.

Navodi i da je predsjednik Budimir, također, rekao da Ustavni sud smatra da se ne mogu birati kandidati iz III grupe, a koje predlaže Visoko sudsko i tužilačko vijeće, za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, te da prema izjavi predsjednice Suda, Ustavni sud takvu Odluku nije donio, niti može donijeti.

"Dakle, predsjednik Budimir je trebao već završiti postupak i imenovanje sudije iz reda bošnjačkog naroda jer je izbor kandidata izvršen 7. marta 2013. godine. Izbor ovog kandidata po zakonu nije uslovljen završetkom sadašnjeg izbora trojice sudija Ustavnog suda FBiH. Sve ovo govori da navedeni argumenti znače samo namjerno i planirano odugovlačenje procedure izbora sudija Ustavnog suda, a ne borbu za ustavnost i zakonitost", navodi se u pismu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.