BiH
0

Kebo u Podgorici razgovarao s Vujanovićem i Đukanovićem

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predvodi delegaciju Federacije BiH u današnjoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

Domaćin federalnoj delegaciji, u kojoj su bili ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić, generalni direktor "Željeznica FBiH" Narcis Džumhur, v.d. direktora "Hidrogradnje" Semin Mašić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, bio je potpredsjednik crnogorske vlade Vujića Lazović.

Osim toga, potpredsjednika Kebu u odvojenim susretima primili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Kako je potpredsjednik Kebo izjavio za Fenu, dvije delegacije su vodile razgovore o saradnji u oblastima saobraćaja, komunikacija, energetike, poduzetništva, turizma i drugim vidovima privredne saradnje. Konstatirano je da dobre političke odnose ne prate odgovarajući ekonomski odnosi.

Kebo je naveo da je istaknut značaj izgradnje puta između Sarajeva i Podgorice, posebno na dionici do crnogorske granice.

Razgovarano je i o izgradnji pruge Čapljina - Nikšić, te od Nikšića prema Baru zbog interesa BH Mittala i drugih velikih firmi da koriste Luku Bar zbog njene mogućnosti da prima velike brodove i time smanji cijenu transporta.

Kebo smatra da je ova luka nedovoljno iskorištena i da postoji mogućnost za jedan takav aranžman.

Prema njegovim riječima, činjenica da su ga primili predsjednik Vujanović i premijer Đukanović pokazuje interes Crne Gore za dobre odnose s BiH i ravnopravan odnos sa svim njenim dijelovima u smislu razvoja dobrosusjedskih odnosa kao osnove za ulazak u Evropsku uniju.

Zato je konstatirano da je neophodno što prije potpisati sporazum o granicama, koje i BiH i Crna Gora smatraju nepromjenjivim.

Kebo kaže da je razgovarano i o pitanjima koja se tiču neposredne prošlosti, uključujući pitanje osoba deportiranih iz Crne Gore za vrijeme rata.

Domaćini su ga informirali da su pravosudni organi Crne Gore ubrzali aktivnosti da se okonča utvrđivanje odgovornosti onih koji su u tome učestvovali, a da se pitanje nadoknade, uz saglasnost s porodicama, razriješi ili sudskim putem ili nagodbom koju bi ispoštovala crnogorska vlada te na dostojanstven način stavila tačku na dio historije koji treba što prije ostaviti iza nas i okrenuti se zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.