BiH
0

Kebo s delegacijom demobiliziranih boraca

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas je primio delegaciju Saveza demobiliziranih boraca FBiH predvođenu predsjednikom Saveza Mehmedom Šišićem.

Razgovaralo se o problemima u implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Predstavnici Saveza su predložili način i modus rješavanja ovoga pitanja koje već duže ugrožava financijsko funkcioniranje institucija Federacije.

Predloženo je da se iz sredstava pripadnosti javnih prihoda na nivou općina, kantona i Federacije izuzmu određena novčana sredstva i da se tako financira provođenje Zakona.

Traženo je i da se na nivou Federacije BiH formira fond koji bi se financirao od prodaje manjinskog vlasničkog udjela države u javnim preduzećima.

Takav bi fond po sistemu kakav već funkcionira u nekim drugim zemljama u znatnoj mjeri pomogao u rješavanju problema zapošljavanja demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Potpredsjednik Kebo se složio s ovim prijedlozima i najavio za ponedjeljak održavanje sastanka Koordinacije temeljnih boračkih udruženja. Na tom sastanku, kojem će predsjedavati, potpredsjednik Kebo trebalo bi da se razgovara o boljoj suradnji boračkih organizacija i njihovoj konstruktivnoj ulozi u procesu definitivnog rješavanja statusa ovih kategorija.

Kebo je kazao da se u potpunosti stavlja na raspolaganje boračkim organizacijama da bi zajednički, koordinirano, s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Federacije sistemski riješili ovaj, jedan od gorućih problema u Federaciji BiH.