Zbrinjavanje pacijenata
18

KCUS želi ukinuti izmještanje na liječenje van BiH: Klinika za plućne bolesti pruža sve usluge

Klix.ba
Klinika za plućne bolesti KCUS najrazvijenija je ustanova za dijagnostiku i tretman svih bolesti respiratornog sistema, prvenstveno bolesti koje pripadaju tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Budući da pruža sve usluge plućnim bolesnicima, nema potrebe za izmještanjem pacijenata na liječenja izvan BiH.

"Sve usluge koje se pružaju u velikim centrima, pružaju se i na Klinici. Popunjenost kapaciteta je 75 posto na godišnjem nivou. Zbrinjavamo sve pacijente iz FBiH, ali i RS. U sklopu Klinike rade četiri odjeljenja, a posebno smo ponosni i na Mikobakteriološki laboratorij. Ovo je referalni laboratorij za dijagnostiku mikobakterije tuberkulozis na nivou FBiH. Kvaliteta rada našeg Mikobakteriološkog laboratorija certificira se svake godine na osnovu prethodnih kontrola koje se sprovode u jednom njemačkom laboratoriju te vrste", kazao je šef Klinike za plućne bolesti Bakir Mehić i dodao kako su se vrste plućnih oboljenja znatno izmijenile, ali da se ne može govoriti o porastu oboljelih.

Naglasio je da je u poslijeratnom periodu incidenca tuberkuloze bila 125 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je danas incidenca 22 oboljelih na 100.000 stanovnika. Broj hospitalizacija zbog opstruktivnih bolesti pluća sveden je na minimum.

"Međutim, broj oboljelih od karcinoma pluća je u porastu, te su 50 posto naših pacijenata sa ovim oboljenjem. Najveći uzročnik karcinoma pluća je konzumacija duhana i duhanskih proizvoda", kazao je Mehić.

Sa Klinike također ističu kako je i sestrinski dio posla odlično organiziran, te da su sestre uvijek uz pacijenta u slučaju potrebe, a težnja ove ustanove je da se smanji i potpuno ukine praksa izmještanja na liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

Na većini klinika KCUS-a uvedene su nove metode i procedure u radu zahvaljujući kojima je znatno smanjeno izmiještanje na liječenje izvan naše zemlje.

"Aktivno radimo na stručnom usavršavanju kadra i zanavljanju opreme, kako bismo potpuno ukinuli ovu praksu. U narednom periodu ćemo zanoviti i određenu opremu za dijagnostiku i terapiju plućnih oboljenja. Statistika pokazuje da se godišnje u KCUS uradi i do 600.000 različitih ambulantnih pregleda, te približno toliko dijagnostičkih usluga. Naši uposlenici, na svim klinikama, rade izvrstan posao a dijagnostički aparati i oprema su konstantno u funkciji tokom dana. Samim tim, zbog prekomjerne upotrebe aparati i oprema se kvare, te je potrebno i pravilno zanavljanje istih", izjavila je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Sa KCUS-a navode i kako se zahvaljujući detaljnim analizama i ispravnoj strategiji nabavke nove opreme i aparata sve procedure redovno rade, te da nema zastoja u radu ni na jednoj klinici.