{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS uvodi obavezni pregled kukova i sluha novorođenčadi

F
16.8.2017. u 15:53
415
18
KCUS uvodi obavezni pregled kukova i sluha novorođenčadi
415
KCUS uvodi obavezni pregled kukova i sluha novorođenčadi
Foto: Pixabay
Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je u cilju što bolje zdravstvene usluge za najmlađe pacijente donio odluku da od 1. septembra svako novorođenče izađe iz porodilišta sa urađenim ultrazvukom kukova i pregledanim sluhom.
Ova odluku donijeli su generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, direktorica dijagnostičkih disciplina Sandra Vegar-Zubović i šef Klinike za ORL Adnan Kapidžić, kako roditelji ne bi morali privatno tražiti ovu izuzetno bitnu zdravstvenu uslugu.

Na ovaj način roditeljima je olakšano, jer će se ove usluge pružiti neposredno uoči otpusta djeteta. Specijalisti ORL i radiologije pružiti će navedenu uslugu u prostoru GAK, a nalaz će biti u otpusnici za dijete.

Ultrazvučni pregled kukova je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši procjena razvijenosti zgloba kuka kako bi se spriječile moguće komplikacije u toku rasta. Smatra se da je najznačajniji uspjeh u liječenju i prevenciji kod urođenog iščašenja kukova upravo rano dijagnosticiranje.

Neonatalni skrining sluha je univerzalni program ranog otkrivanja oštećenja sluha. Testom koji se zasniva na bilježenju otoakustičkih emisija, moguće je već drugog dana po rođenju utvrditi da li beba dobro čuje. Cilj skrininga je da se oštećenje sluha otkrije na vrijeme, kako bi liječenje započelo što ranije, a dijete u potpunosti dostiglo vršnjake, saopćeno je iz KCUS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: