Mnoštvo pitanja
217

KCUS: Porodica Haruna Mahmutovića nas optužuje, a nisu se ni javili u našu ustanovu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Početkom maja javnost su uzburkale riječi Haruna Mahmutovića, nekadašnjeg generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH, koji je tvrdio da zbog komplikovanog loma nadlaktice njegovo dijete nije moglo biti operisano u Sarajevu te da je taj zahvat morao biti izveden u Mostaru. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je stigao odgovor na brojne optužbe koje su potom uslijedile.

Iz KCUS-a su naveli da, prema njihovoj evidenciji, Mahmutović dijete nije ni dovodio na njihovu Kliniku za ortopediju i traumatologiju.

"Porodica teško optužuje KCUS i Kliniku za ortopediju, a da u isto vrijeme nije niti pokušala da se javi u ovu ustanovu i zatraži drugo mišljenje ili preporuku", istakli su iz ove medicinske ustanove.

Na Mahmutovićeve optužbe da KCUS više nema dječijih hirurga, a bolnica 'Abdulah Nakaš' nema dječijeg anesteziologa, generalna direktorica Sebija Izetbegović i direktor hirurških disciplina Dželaludin Junuzović objašnjavaju da Klinika za ortopediju i traumatologiju, kao najveća univerzitetska hirurška ortopedska ustanova u FBiH tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, ima sve kadrovske i tehničke preduvjete za izvođenje svih pa i najkomplikovanijih operativnih procedura oboljenja i povreda djece i odraslih.

"Dokaz tome su naši pacijenti iz svih kantona Federacije BiH te često i RS-a", ističu u saopćenju za javnost dodajući da su prelomi dječijeg lakta česti i da je operativno zbrinjavanje te djece standardizirana procedura.

Također, razjašnjavaju da pojam specijaliste "dječijeg ortopeda" ne postoji, već da postoji samo pojam specijaliste ortopeda, što ukazuje na to da je svaki specijalista ortopedije stručno i u cijelosti osposobljen za zbrinjavanje ovakvih povreda.

"U ovom trenutku na Dječijem odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju, prema važećoj sistematizaciji, svu patologiju ove skupine pacijenata rješavaju dr. Mehmed Jamakosmanović, dr. Elvir Baždar i dr. Adnan Papović, uz kontinuiranu podršku i pomoć šefa klinike prof. dr. Đemila Omerovića te svih ostalih hirurga ortopeda, a prema potrebama službe", ističu iz KCUS-a.

Dio KCUS-ovog dopisa
Dio KCUS-ovog dopisa

Odbacuju Mahmutovićeve tvrdnje da se dijete nije moglo operisati nigdje u Sarajevu i ističu da one imaju za cilj diskreditaciju KCUS-a i svih ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju.

"Smatramo da je porodici djevojčice namjerno iskrivljena istina o stvarnom stanju kadrovske i druge osposobljenosti ove klinike od ljekara koji su načinili operativnu proceduru, a koji su, kako razumijemo, prijatelji porodice", navode iz KCUS-a i ovaj slučaj karakterišu kao pokušaj skretanja pažnje javnosti na sebe "stavljajući u usta porodice vlastite stavove i prikrivene želje".

Pojedine izjave direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatka Kravića nazvali su nekorektnim i neprofesionalnim.

Dio KCUS-ovog dopisa
Dio KCUS-ovog dopisa

"Možda i možemo pokušati razumijeti sve političke pritiske kojima je izložen i vjerujemo da mu kao ljekaru nije lako. Uspostavljanje statusa Kantonalne bolnice za Opću bolnicu, nepotrebno dupliranje kadra i opreme koji već postoje na KCUS-u kojemu je Kanton Sarajevo suosnivač, a sve na teret osiguranika Zavoda zdravstenog osiguranja KS, sasvim sigurno nisu lak zadatak za prim. dr. Kravića. Opravdati sve te silne troškove i ulaganja normalnim ljudima sigurno nije lako. Kao kolektiv, ipak molimo da više pažnje obrati na to da se iz ustanove u kojoj je direktor komplikacije ortopedskih i drugih operacija izvedenih u Općoj bolnici ne šalju na daljnje liječenje i trošak KCUS-a i ove klinike, već da njegove kolege hirurzi i ortopedi svoje komplikacije pokušaju riješiti sami", navode iz KCUS-a.

Podsjetimo, Mahmutović je u javnom obraćanju putem Facebooka napisao i zahvalnicu ljekarima koji su mu operisali kćerku te naveo: "Veliko hvala prof. Ismetu Gavrankapetanoviću, Seminu Bećirbegoviću, Senadu Maksiću i Hasanu Tanoviću, hirurzima kojima nije dozvoljeno raditi u Sarajevu, a koji su operisali moju kćerku u Mostaru".

Stoga su iz KCUS-a postavili pitanja nadležnim strukturama i inspekcijama da li je operativna procedura djevojčice izvedena u skladu sa zakonskim procedurama i odredbama, da li su ljekari imali potpisane ugovore o privremenom angažmanu, ko je odgovoran za eventualne komplikacije liječenja i da li je prema zakonu o zdravstvu FBiH moguće da privatna osoba "unajmi" operativnu salu unutar javne ustavove.

"Ovom prilikom postavljamo pitanje i upravi OB 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru zašto se nisu informisali o stanju i eventualnim mogućnostima liječenja djevojčice u KCUS-u te da li razumiju obim kršenja zakonskih odrebi pristajući na ovakav presedan", istaknuto je na kraju saopćenja.