Problem tenderi
105

KCUS od marta nema reagense za bakteriju koju prenose krpelji, a koja uzrokuje Lajmsku bolest

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osim problema s neispravnim aparatima i redovnim nedostatkom citostatika za onkološke pacijente, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu često nema reagense za određene laboratorijske pretrage. Ovog puta, u jeku sezone krpelja, nemaju reagense za testiranje na bakteriju Borreliu burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest, a prenosi se ugrizom inficiranog krpelja.

"Razlog nedostatka reagenasa je nezavršena tenderska procedura, koja je još uvijek u toku. Nabavka svih reagenasa na KCUS-u obavlja se putem postupka javne nabavke. U ranijem periodu je bilo kratkotrajnih problema u nabavci ovih reagenasa, uzrokovanih isporukom dobavljača", kazala je za Klix.ba Sandra Vegar-Zubović, direktorica Dijagnostičkih disciplina.

Reagenasa za Borreliu burgdorferi navodno nema od marta ove godine.

"Po preporuci pedijatrice otišla sam na Kliniku za infektivne bolesti KCUS s petogodišnjom djevojčicom koju je prije mjesec dana (op.a. u maju) ugrizao krpelj. Na Klinici nas je primio doktor Nermin Mostarac koji je pregledao dijete, napisao nalaz i dao preporuku da se uradi testiranje na Borreliu burgdorferi. Odmah je rekao kako vjerovatno na Kliničkoj mikrobiologiji nema reagenasa. Nazvala sam Kliničku mikrobiologiju i pitala kada da dođem s djetetom da izvadi krv, a osoba s druge strane telefona mi je rekla da oni nemaju reagense i da zovem pa možda nekad i bude, samo ona ne zna kada će to biti. Tražila sam od nje da me uputi na osobu kojoj se mogu žaliti zbog toga, a ona mi je odgovorila da joj nije jasno na šta ću se žaliti. Na kraju mi je rekla da pozovem inžinjerku Amelu Babović koja mi je odgovorila da reagense na Borreliu burgdorferi nemaju od marta 2017. godine i da ne zna kada će ih imati. Predložila je da uradim pretragu u privatnoj ordinaciji i da podnesem zahtjev da nam se refundiraju sredstva utrošena za tu pretragu krvi", kazala nam je čitateljka.

Vegar-Zubović ističe da se Lajmska bolest može dobiti samo prilikom uboda zaraženog krpelja što se manifestuje određenim simptomima na mjestu uboda, a testiranje se radi prilikom svakog uboda.

"Važno je krpelja što prije odstraniti s kože i pratiti eventualne lokalne promjene. Također, testovi nisu 100 posto tačni i oboljeli mogu imati negativne rezultate. Dijagnostika Lajmske bolesti se postavlja, prije svega, na osnovu simptoma i kliničkih znakova bolesti", navodi direktorica Dijagnostičkih disciplina.

Ističe da se laboratorijska dijagnostika Lajmske bolesti zasniva na imunološkim testovima koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno i Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a ne samo KCUS-u. Ipak, naša čitateljak nije poslata u Opću bolnicu nego joj je savjetovano da nalaz uradi privatno.