|

KCUS o odlasku dr. Đokanovića: Nije bio spreman za viši stepen odgovornosti

KCUS o odlasku dr. Đokanovića: Nije bio spreman za viši stepen odgovornosti
66
Klix.ba
6.1.2017. u 11:41
187
komentara
66

dijeljenja
KCUS o odlasku dr. Đokanovića: Nije bio spreman za viši stepen odgovornosti Foto: Klix.ba
Nakon što je pedijatar Dragan Đokanović napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i u izjavama javno kritikovao odluke direktorice Sebije Izetbegović, reagovao je KCUS saopćenjem za medije u kojem navode sa su istupi dr. Đokanovića zlonamjerni i netačni te da on nije bio spreman na dodatnu edukaciju i viši stepen odgovornosti.
Iz KCUS-a su poslali mišljenje eminentnih pedijatara i v. d. direktorice Discipline za ginekologiju i porodiljstvo.

U zaključku dopisa koji je poslan generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović se navodi da je potrebna reorganizacija koja poboljšava, a ne ugrožava zdravstvenu zaštitu novorođenčadi.

Reorganizacija znači "stavljanje pod isti krov" Neonatološke službe GAK-a i Neonatalne intenzivne njege na Pedijatrijskoj klinici. Potpisnici dopisa navode da je to neophodno iz više razloga. Između ostalog navode da ujedinjavanje službi omogućava rotaciju neonatologa i edukaciju specijalizanata."Činjenica je da dr. Draganu Đokanoviću ne odgovara ovaj način reorganizacije koji podrazumijeva drugačiji angažman za koji je potrebno provesti dodatnu edukaciju, što je njegov lični izbor i nikako ne može biti opravdanje da se ličnim razlozima ospori organizacija koja je u skladu s evropskim neonatološkim standardima", stoji u dopisu koji potpisuju šefica Odjeljenja 1 Pedijatrijske klinike 2 prof. dr. Suada Heljić, v. d. direktorice Discipline za ginekologiju i porodiljstvo doc. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, šefica Pedijatrijske klinike 2 doc. dr. Feriha Hadžagić-Čatuibušić i direktor Discipline za zdravlje djeteta prof. dr. Edo Hasanbegović.

Navode i da transporti ugrožene novorođenčadi sa GAK-a često nisu bili adekvatni zbog neprovođenja novih strategija zbrinjavanja i stabilizacije u porođajnoj sali, posebno kod prijevremeno rođene djece.

U zaključku dopisa je navedeno da je očito da dr. Dragan Đokanović nije spreman za primjenu savremenih standarda u zbrinjavanju ugroženih novorođenčadi, što podrazumijeva intenzivnu dodatnu edukaciju i viši stepen odgovornosti.
Prijavi grešku


Komentari (187)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...