BiH
744

Pedijatar Dragan Đokanović napustio KCUS: Neonatološko odjeljenje na GAK-u više ne postoji

Piše: A. Z.
Dragan Đokanović
Dragan Đokanović
Pedijatar Dragan Đokanović je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Odluka je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je javno kritikovao odluke direktorice Sebije Izetbegović, a presudno je bilo nerješavanje situacije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) gdje je radio.

"Danas sam dao otkaz i pozdravio se sa svojim kolegama. Neonatološko odjeljenje GAK-a prije godinu dana je imalo sedam pedijatara neonatologa, troje je otišlo u penziju, jedna doktorica je predvidjela šta će se dešavati pa je otišla u dom zdravlja i ostalo je nas troje. Javno sam govorio da dolazak pedijatara sa Pedijatrijske klinike ne može biti dugotrajno rješenje, jer se na taj način otvaraju vrata infekcijama i epidemijama. Izlaskom u javnost želio sam da se javnost zainteresuje za to i da nadležno ministarstvo donese odluku o raspisivanju konkursa za 4-5 specijalizacija koje bismo mogli sačekati. Međutim, direktorica ima svoje viđenje problema, kao i inače, vrlo površno", kazao je Dragan Đokanović za Klix.ba.

Pedijatar ističe da Neonatološko odjeljenje koje se nalazi na šestom spratu GAK-a više ne postoji jer je on bio posljednji pedijatar na tom odjeljenju. Brigu za bebe koje se rode u Sarajevu preuzet će pedijatri s Neonatološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike.

"U velikoj epidemiji koksaki virusa 1985. godine umrlo je 11 beba. Tada se cijeli grad digao na noge, smijenjen je šef klinike i mladi ljekari su poslani na specijalizaciju. To odjeljenje je sada devastirano i nisam želio biti saučesnik. To je nestručno, površno i aljkavo. Odjeljenje mora biti zatvorenog tipa, čuli ste šta se desilo u Crnoj Gori i Mostaru. To se dešava i kada ljekari nisu krivi, a pogotovo u ovakvoj situaciji kada je odjeljenje nespremno za takav problem", rekao je pedijatar.

Đokanović tvrdi da nema rezervni plan i da će o daljnjim koracima razmisliti nakon što otkaz postane zvaničan.