Očne bolesti
45

KCUS: Nova metoda primjenjena kod 50 pacijenata

Klix.ba
Foto: KCUS
Foto: KCUS
Na Klinici za očne bolesti KCUS danas je kod 50 pacijenata apliciran anti VGT faktor. Ova terapija se primjenjuje kod svih bolesnika oboljelih od šećernih bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Prema riječima prof. dr. Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti, ova terapija košta od 300 do 2.500 KM u privatnoj praksi, a na KCUS-u je besplatna.

„Zahvaljujući menadžmentu KCUS na Klinici za očne bolesti je počela primjena anti VGF faktora. Pacijenti se prethodno pripreme za apliciranje ove terapije. Danas imamo stariju ženu koja je prvu dozu primila u privatnoj praksi, a kod nas će drugu besplatno. Ova terapija se primjenjuje i kod bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, kod povreda i krvarenja u oku, rekla je prof. dr. Alikadić - Husović, saopćeno je iz KCUS-a.

Na ovaj način pacijenti se ujedno pripremaju i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora nije moguće uraditi ovaj zahvat.

„Sutra puštamo u rad i diodni laser koji se koristi za nastavak terapije nakon primjene anti VGT faktora i pripremu pacijenata za hirurgiju očnog dna. Klinika za očne bolesti bit će u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane iz Kantona Sarajevo, ali i iz cijele BiH“, poručila je prof. dr. Alikadić – Husović.

Na ovoj Klinici u toku je edukacija devet mladih doktora za primjenu novih metoda, koji će nakon završene specijalizacije svoje znanje prenjeti u svoje sredine. Među njima je i dr. Edin Nišlić specijalizant iz Kantonalne bolnice Orašje.

„Čast mi je što imam priliku da učim nove metode. Pružena nam je prilika da primjenimo nove metode koje se rade u svjetskim oftalmološkim centrima“, naveo je dr. Nišlić.

Dr. Aida Hadžifejzović Haračić, specijalizantica oftalmologije iz Doma zdravlja Novi Grad KS, istakla je da konačno ima priliku da praktično uči i realizuje metode o kojima je mogla samo čitati.

Kako kaže dr. Selma Hašimbegović, specijalizantica iz Sarajeva, nakon dužeg perioda na Klinici za očne bolesti se aplicira anti VGT terapija, koju su pacijenti do sada mogli samo dobiti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Zahvaljujući prof. dr. Alikadić Husović i prof. dr. Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici KCUS, ne samo da uvedena nova terapijska metoda nego i procedure. Mi mladi imamo priliku da učimo uz vrhunski kadar KCUS“, kaže dr. Hašimbegović.

Dr. Jasna Muhović Bejtić, oftalmolog iz Kabineta za retinu Klinike za očne bolesti, sretna je zbog toga što je prof. dr. Izetbegović prepoznala potrebe pacijenata i omogućila im da se liječe kao u svjetskim oftalmološkim centrima.