Oštra kritika
75

KCUS: Ne možemo normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskiminacije ministra Vranića

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćeno je da ne mogu normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog navodne diskriminacije Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS Harisa Vranića
"Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima", naveli su.

Dalje kažu da posjete moraju biti praćene od dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata.

"Nije Covid 19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje. Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju naše zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS", istakli su.

U JU Dom zdravlja KS, Općoj bolnici Prim.dr Abdulah Nakaš i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta

"Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila)", zaključeno je.