Ko je kome šef?
177

KCUS naređuje svima: Usvojili četiri zaključka i traže da se odmah provedu

I. P.
U Sarajevu je danas zasjedao Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji je donio niz zaključaka, a koji se sudaraju sa ranijim naredbama, prvenstveno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, ali i koji se nepodudaraju sa jurizdikcijama koje KCUS ima, odnosno nema nad Kriznim štabom Kantona Sarajevo i Općom bolnicom.
Riječ je o još jednom aktu koji će sigurno izazivati još veće nepovjerenje građana u sistem ili dijelove sistema koji bi trebao da ih zaštiti u jeku najgoreg vala koronavirusa od početka pandemije.

Na sastanku Kriznog štaba KCUS-a donesena su četiri zaključka sa napomenom da se implementiraju odmah, a poslani su na ruke premijerima Federacije BiH i Kantona Sarajevo Fadilu Novaliću i Mariju Nenadiću.

Prvi se tiče otvaranja COVID ambulante u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", druga da se ustanovi COVID trijaža bolesnih na nivou primarne zdravstvene zaštite uz važeće protokole i angažman uposlenika domova zdravlja, HMP-a i svih zavoda u Kantonu Sarajevo uz proširenje sadašnjih kapaciteta, aludirajući na četiri COVID ambulante.

Treći doneseni zaključak odnosi se na neophodno osiguravanje opservacije u roku od 24 sata na nivou primarne zdravstvene zaštite, nakon čega slijedi, kako se tvrdi - eventualna adekvatna trijaža bolesnih prema težini kliničke slike u Općoj bolnici ili Podhrastovima.

Četvrti zaključak koji je KCUS donio tretira Krizni štab Kantona Sarajevo koji "mora" zasjedati 24 sata, sedam dana u sedmici, kako bi se ranije spomenuti zaključci proveli.

Iz KCUS-ovog štaba na kraju napominju da je u posljednja 24 sata došlo do drastičnog povećanja broja pozitivnih i oboljelih od koronavirusa te da je na Podhrastovima hospitaliziran 101 pacijent koji zahtijevaju podršku kisikom.

"Napominjemo da je to 95 posto proširenih postojećih kapaciteta i tokom cijelog dana primamo pacijente sa koronom koji ne zahtijevaju kisik i koji bi se morali liječiti u Općoj bolnici. Istovremeno, na KCUS-u je hospitalizirano 36 bolesnika koji su hospitalizirani zbog bolesti koje zahtijevaju tercijarnu zaštitu, a i pozitivni su na koronu", zaključuje se u dokumentu kojeg potpisuje direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Da su zaključci apsurdni govori činjenice da je KCUS-u prije nekoliko dana naređeno iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da djeluje kada su u pitanju kapaciteti za oboljele. Ipak, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu još uvijek nije obavijestio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva o uspostavljanju 30 posto kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

Zbog toga, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u ponedjeljak će tražiti izjašnjenje Upravnog odbora KCUS-a te poslati Federalnu inspekciju u tu zdravstvenu ustanovu ukoliko do tada ona ne osigura 30 posto kapaciteta za pacijente sa bolešću COVID-19.

S druge strane, Opća bolnica je pored nedavno osiguranih 30 kreveta danas obezbedila dodatnih 97.