Probijen rok
59

KCUS nije podnio izvještaj o širenju kapaciteta za pacijente s koronom

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu još uvijek nije obavijestio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva o uspostavljanju 30 posto kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

Zbog toga, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u ponedjeljak će tražiti izjašnjenje Upravnog odbora KCUS-a te poslati Federalnu inspekciju u tu zdravstvenu ustanovu ukoliko do tada ona ne osigura 30 posto kapaciteta za pacijente sa bolešću COVID-19.

Naime, KCUS je dužan to učiniti u skladu sa naredbom od prije nekoliko dana, a koju je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH uputio svim bolnicama i kliničkim centrima u ovom bh. entitetu.

Podsjetimo, sve bolnice imale su rok od 72 sata počevši od 26. oktobra, da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

Iz Opće bolnice kažu da su oni osigurali potrebnih 30 posto, te da su o tome obavijestili Federalno ministarstvo zdravstva.

Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, bolnica je osigurala 97 kreveta.

I bolnice u Zenici i Bihaću su također tokom noći pravili reorganizaciju kako bi osigurali potrebni kapacitet za oboljele od koronavirusa. Također, bolnice u Tomislavgradu i SBK nisu izvijestile štab o proširenim kapacitetima.