BiH
404

KCUS nakon Sebijine ekavice: Poznavanje više jezika smatramo bogatstvom

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon osuda javnosti zbog ismijavanje ekavice direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, oglasili su se iz te institucije kazavši da je poznavanje više jezika bogatstvo.

Klinički centar Univerziteta Sarajevu (KCUS) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem osuđuje "javnu optužbu koja je iznijeta na današnjoj pres-konferenciji, nakon što je Sebija Izetbegović ekavicom odgovorila na pitanje postavljeno na ekavici.

"Klinički centar Univerziteta Sarajevu priznaje bosanski, srpski i hrvatski jezik, te se u pisanju koristimo latinicom i ćirilicom kao ravnopravnim pismima u BiH. Poznavanje više jezika smatramo velikim bogatstvom. U svojim nastupima i izlaganjima uposlenici KCUS često se koriste bosanskim, hrvatskim, srpskim, engleskim, njemačkim i drugim jezicima", saopćila je Pres služba KCUS.

Podsjećamo, na današnjoj godišnjoj press konferenciji direktorica Sebija Izetbegović je na pitanje novinarke Nataše Kovačev na ekavici odgovorila također ekavicom, što su prisutni, ali i javnost protumačili kao prokovaciju.

Reagovali su i iz Udruženja BH novinari, tražeći da se direktorica KCUS-a javno izvini novinarki Kovačev.