BiH
1.3k

BH novinari osudili Sebijino ismijavanje ekavskog govora novinarke Al Jazeere

Klix.ba
Današnja press konferencija generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović izazvala je mnogo pažnje javnosti. Ipak nakon direktorice KCUS-a pravu buru izazvala je reakcija Izetbegović koja je ismijala ekavski govor novinarke Al Jazeere Nataše Kovačev.

Novinarka je postavila pitanje direktorici Izetbegović o broju liječnika koji su napustili tu zdravstvenu ustanovu, s naglaskom da li je moguće da niko od ljekara koji su otišli ne govori istinu kada spominje mobing na poslu.

Izetbegović je odgovorila pitanjem, oponašajući ekavicu: "Hoćete da vam kažem pojedinačno koliko lekara je otišlo? Svi lekari su ostali u Kliničkom centru, a samo neki lekari su napustili Klinički centar", kazala je Izetbegović.

Na negodovanje prisutnih Izetbegović je kazala da ima pravo da govori "lekari"...

"Dakle, neki su lekari ili ljekari želeli ili željeli, potpuno ravnopravno, da izađu u javnost i imaju na to pravo. Mi smo dali javna saopćenja o tome, koja nisu moje mišljenje; to je mišljenje Direktorija i najboljih stručnjaka Kliničkog centra", dodala je Izetbegović.

Na ovaj istup direktorice KCUS-a reagirali su i iz Udruženja BH novinari, koji su osudili vrijeđanje novinarke.

"Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osudjuje neprimjereno i arognatno ophođenje dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema Nataši Kovačev, novinarki Al Jazeere Balkans, kao i prema drugim novinarima koji su pratili press konferenciju danas u Sarajevu. Na primitivan, ciničan i nedostojan način Izetbegović je ismijavala ekavski izgovor novinarke Kovačev, koja je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem – srpskom jeziku. Umjesto argumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu", navodi se u saopćenju BH novinara.

Ističu da se Izetbegović hitno treba javno izviniti novinarki Kovačev.