Prvomajske kazne
13

Kažnjeni predsjednici sindikata Željezare i metalaca FBiH zbog protesta ispred zgrade Vlade

Piše: E. M.
Protest radnika Željezare Zenica pred zgradom Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protest radnika Željezare Zenica pred zgradom Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog protesta pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u februaru, na adresu predsjednika Sindikata Željezare Zenica Esada Skomorca, predsjednika Sindikata Metalaca FBiH Bajre Meleza i Sindikata metalaca FBiH stigle su kazne u ukupnom iznosu od 9.500 KM.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata Željezare Zenica Esad Skomorac dodavši da je ovo prava prvomajska poruka za radnike nekadašnjeg giganta metalne industrije.

"Ovo je nama svima čestitka za Praznik rada. Kada radnici traže svoja prava ne mogu ih dobiti, ali zato mogu dobiti kazne. Jadna naša država i vlast", kazao je Skomorac koji je dobio kaznu u iznosu od 1.500 KM.

Melez je dobio kaznu u iznosu od 2.000 KM, dok je Sindikat metalaca FBiH dobio kaznu u iznosu od 6.000 KM.

Protesti su održani 20. februara ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a kazne su na adresu došle mjesec dana poslije.

"Mi ćemo se nastaviti boriti za naša prava. Imali smo 17 sastanaka s predstavnicima Vlade FBiH i dobivali smo samo razna obećanja. Vidimo da nas od sastanka do sastanka lažu. Ništa nema od onog što su nam rekli, a mi ćemo biti prisiljeni da ponovo idemo pred Vladu i organizujemo proteste. Policija će nas nastavljati kažnjavati, ali nažalost tako je. Ne znamo šta više da radimo, jadni mi s ovakvom vlašću", zaključio Skomorac za Klix.ba.