BiH
63

Kazne za trgovce koji budu nerealno podizali cijene od 3.000 do 8.000 KM

Klix.ba
Federalna uprava za inspekcijske poslove poručila je da će trgovci koji pokušaju prodati proizvode po nerealno visokim cijenama u odnosu na one prije početka katastrofe biti kažnjeni od 3.000 do 8.000 KM.

"Imajući u vidu katastrofalne posljedice vremenske nepogode koja je zadesila mnoga područja u Federaciji Bosne i Hercegovine, veliki broj naseljenih sredina ostao je odsječen u pogledu dopremanja osnovnih životnih namirnica i svih drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život i zdravlje građana. Ovakva situacija ostavila je prostor nesavjesnim trgovcima za razne manipulacije i moguće zloupotrebe u smislu prodaje životnih namirnica i drugih neophodnih predmeta opće upotrebe po nerealno višim cijenama u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Tim povodom iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upućuju apel svim građanima FBiH da im, ukoliko budu dovedeni u situaciju da im trgovci prilikom kupovine životnih namirnica i drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život, pokušaju naplatiti nerealno povećanu cijenu proizvoda u odnosu na cijenu koja je važila do početka katastrofe izazvane vremenskom nepogodom, odmah izvrše prijavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na dežurni telefon 033 22 66 44 koji je u funkciji 24 sata.

Prijave se također mogu uputiti na telefon 033 563 360 i 033 563 350, ili putem otvorene e-mail adrese [email protected].

"Vrlo bitno je istaći da građani prilikom kupovine obavezno zatraže fiskalni račun, a ukoliko se bude radilo o okolnostima gdje kod trgovca nema snabdijevanja električnom energijom (gdje ne rade fiskalne kase) građani imaju pravo dobiti pisani fiskalni račun. Na ovaj način želimo svim građanima Federacije BiH skrenuti pažnju da važeće odredbe Zakona o zaštiti potrošača BiH, Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, te Zakona o kontroli cijena FBiH imaju zaštitni karakter po pitanju zloupotrebe tržišnih okolnosti prema potrošačima, te propisuju vrlo visoke novčane sankcije koje se kreću od 3.000 do 8.000 KM", navedeno je u saopćenju za javnost.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je 24 sata otvorena za sve prijave građana, a prioritet u djelovanju u narednom periodu bit će usmjeren na problematiku nerealno visokih cijena u poplavljenim područjima u FBiH, te će se uložiti maksimalni napori i upotrijebiti svi raspoloživi kapaciteti kako bi se promptno postupilo po svim zaprimljenim prijavama koje se odnose na navedenu problematiku.

Svi građani Federacije BiH trebaju prijaviti isključivo provjerene i argumentovane slučajeve nerealno povećanih cijena.

"Ovim putem također želimo istaći da u Federaciji BiH ne postoje elementi koji bi ukazali na nestašice prehrambenih proizvoda i drugih predmeta opće upotrebe, te da ne postoji razlog za bilo kakvu bojazan jer u FBiH postoje osigurane dovoljne zalihe svih vrsta životnih namirnica", istakli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.