Pojačane kontrole
64

Kazne za neprijavljivanje estradnog programa do 10.000 KM

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Porezna uprava FBiH pozvala je sve porezne obveznike koji organizuju izvođenje muzike uživo da blagovremeno prijave ove aktivnosti u skladu sa zakonom.

Zakonske obaveze kažu da se organizovanje muzike uživo u ugostiteljskom objektu mora prijaviti tri dana prije njenog početka. Prijavljuje se dan početka i dan završetka manifestacije.

Potrebno je podnijeti i prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu sa kantonalnim zakonima.

Sa izvođačem muzike uživo potrebno je zaključiti ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunati, obustaviti i prijaviti porez na dohodak, doprinos za PIO/MIO i doprinos za zdravstveno osiguranje i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

"Izvršavanjem navedenih obaveza bit ćete pošteđeni sankcija i mjera kao što su: novčane kazne u iznosu od od 500 KM do 10.000 KM za pravne osobe i novčane kazne za odgovorne osobe u pravnoj osobi u iznosu od od 200 KM do 2.000 KM te novčane kazne za fizičku osobu u iznosu od od 200 KM do 3.000 KM", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, Porezna uprava Federacije BiH će izvršavati pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata radi provjere zakonitog organiziranja muzike uživo.