{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova

F
18.5.2010. u 16:18
0
59
Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova
0
Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a izradilo je vodič kroz Zakon o teritorijalnoj organizaciji u kome su precizirani nazivi općina i gradova u entitetu i kaznene odredbe za nepoštivanje odredaba tog zakona.
Zakon predviđa kaznu od 5.000 do 20.000 KM za prekršaj pravne osobe koja protivno ovom zakonu u službenoj upotrebi koristi naziv jedinice lokalne samouprave.

Kaznom od 1.500 do 10.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnom subjektu koja protivno ovom zakonu u službenoj upotrebi bude koristila naziv jedinice lokalne samouprave.

"Iako je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a stupio na snagu prošle godine, uočeno je nepoštivanje pojedinih pravnih osoba i medija odredbi Zakona koje se odnose na korišćenje naziva jedinica lokalne samouprave u službenoj upotrebi, te se iz tog razloga javila potreba za izradom praktičnog vodiča koji bi svim subjektima olakšao upotrebu Zakona", saopćava resorno ministarstvo.

Napominju i da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a potvrđen ne samo od Ustavnog suda RS-a već i od Ustavnog suda BiH, čime su otklonjene sve eventualne prepreke za primjenu Zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: