{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova

F
18.5.2010. u 16:18
0
59
Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova
0
Kazne za nekorištenje preciznih naziva općina i gradova
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a izradilo je vodič kroz Zakon o teritorijalnoj organizaciji u kome su precizirani nazivi općina i gradova u entitetu i kaznene odredbe za nepoštivanje odredaba tog zakona.
Zakon predviđa kaznu od 5.000 do 20.000 KM za prekršaj pravne osobe koja protivno ovom zakonu u službenoj upotrebi koristi naziv jedinice lokalne samouprave.

Kaznom od 1.500 do 10.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnom subjektu koja protivno ovom zakonu u službenoj upotrebi bude koristila naziv jedinice lokalne samouprave.

"Iako je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a stupio na snagu prošle godine, uočeno je nepoštivanje pojedinih pravnih osoba i medija odredbi Zakona koje se odnose na korišćenje naziva jedinica lokalne samouprave u službenoj upotrebi, te se iz tog razloga javila potreba za izradom praktičnog vodiča koji bi svim subjektima olakšao upotrebu Zakona", saopćava resorno ministarstvo.

Napominju i da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a potvrđen ne samo od Ustavnog suda RS-a već i od Ustavnog suda BiH, čime su otklonjene sve eventualne prepreke za primjenu Zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: